Pokud nevíte jak zpracovat květák, tak vyzkoušejte oblíbený recept na květákový nákyp. Květákový nákyp podáváme buď s vařeným bramborem, nebo jen tak.
Ingredience:
750 g květáku
3 vejce
4 lžíce oleje
150 g tvrdý sýr
200 g hrubé mouky
1 lžička soli
mletý černý pepř
200 g anglické slaniny
1 cibule
4 stroužky česneku
300 ml mléka
brambory
Postup:
- 750 g květáku rozebereme na růžičky a vaříme 10 minut.
- Po vychladnutí květák nakrájíme na malé kousky.
- K nakrájenému květáku přidáme 3 vejce, 4 lžíce oleje, 150 g tvrdého nastrouhaného sýra nahrubo, 200 g hrubé mouky, 1 lžičku soli, mletý černý pepř, 200 g anglické plátkové slaniny nakrájené na malé kostičky, 1 nakrájenou cibuli nadrobno, 4 prolisované stroužky česneku, 300 ml mléka a vše důkladně promícháme.
- Pekáč na pečení vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou.
- Do pekáče rovnoměrně rozprostřeme připravenou květákovou směs.
- Pečeme na 175 °C cca 70 minut.
Tipy:
Pekáč na pečení vždycky vymazáváme olejem a nikdy ne máslem. Máslo by se mohlo při pečení připalovat.
Při servírování brambory ozdobíme nakrájenou petrželkou.
Video receptuMísto anglické slaniny můžeme do květákového nákypu přidat například šunku nebo uzené maso.