Recept na česnekovou polévku v podobě lahodného krému s chlebovými krutony. Klasickou česnečku zná každý. Tak proč nevyzkoušet změnu. Budete mile překvapeni.
Ingredience:
4 plátky toustového chleba
máslo
1 cibule
4 stroužky česneku + 2 prolisované
300 g brambor
olej
1/2 lžičky tymiánu
0,75 litru vývaru (zeleninový, kuřecí)
pepř
200 g smetany ke šlehání
Postup:
- Toustový chleba nakrájíme na kostičky.
- Na pánvi rozpustíme kousek másla a na něm toustový chleba orestujeme. Krutony jsou hotové.
- Nakrájíme cibuli, 4 stroužky česneku a brambory.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Přidáme nakrájené česneky, 1/2 lžičky tymiánu a ještě minutu pozvolna smažíme. Poté zalijeme vývarem, přidáme nakrájené brambory, trochu mletého pepře a polévku přivedeme k varu a vaříme brambory doměkka.
- Když jsou brambory měkké, tak přidáme prolisovaný česnek, popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen minutu.
- Polévku rozmixujeme tyčovým mixérem, pak vmícháme smetanu ke šlehání a můžeme podávat.
Tipy:
Po přidání smetany ke šlehání můžeme polévku ještě na sporáku prohřát, ale už ji nevaříme aby se smetana nesrazila.
Česnek nikdy nesmažíme dlouho, protože by se spálil a zhořkl.
Video receptuPokud nemáme toustový chleba, můžeme na krutony použít rohlíky nebo normální chléb.