Valašský špíz je druh špízu, když se pečou brambory a maso společně na špejli. Máte tak kompletní dobré jídlo z jednoho plechu.
Ingredience:
2 cibule
anglická slanina plátky 100 g
1 kapie
3 slabší plátky krkovice
6 brambor
olej
sůl
sušený česnek
koření (grilovací, kebab, na špízy…)
tatarská omáčka
Postup:
- Cibuli překrojíme a rozebereme na větší kousky. Anglickou slaninu, kapii a krkovice nakrájíme na čtverečky a brambory na plátky.
- Vše střídavě napícháme na špejle.
- Poté špízy přendáme na pečící papír, každý špíz zakápneme olejem, osolíme, posypeme sušeným česnekem a oblíbeným kořením například: grilovací, nebo koření na špízy, kebab koření atd…
- Pečeme v předehřáté troubě na 175 stupňů cca 45 minut. Během pečení špízy poléváme výpekem který pustí.
Tipy:
Na špízy je lepší použít menší brambory a krájet menší kousky masa aby se vše dobře propeklo.
Valašské špízy podáváme s tatarskou omáčkou nebo kečupem. Můžeme ale zvolit i koprový nebo česnekový či chilli dip.
Video receptuPečící papír se ničím nevymazává a špízy se pokládají přímo na něj a poté se zakápnou olejem.