Grenadýr marš pochází původně z rakouské a maďarské vojenské kuchyně a jeho základ tvoří vařené brambory, těstoviny a další přísady jako slanina. Je to levné jednoduché jídlo z dostupných surovin které dokáže dobře zasytit.
Ingredience:
300 g plátkového jemného salámu
1 střední cibule
2 vařená vejce natvrdo
sůl
pepř
1 lžička cukru krupice
1 prolisovaný stroužek česneku
1 lžička plnotučné hořčice
3 lžíce majonézy
1 lžíce sladkého kečupu
1 lžička octa 8%
listová petržel na ozdobu
Postup:
- Oškrábané syrové brambory nakrájíme na kostky.
- Brambory dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme a vaříme doměkka. Poté je scedíme.
- Těstoviny uvaříme v osolené vodě doměkka podle návodu na obalu a poté je scedíme.
- Nakrájíme cibuli nadrobno a 100 g plátkové anglické slaniny na kostičky.
- Na pánvi rozpustíme kousek sádla a na něm osmažíme nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme anglickou slaninu a ještě dvě minuty restujeme.
- Pak přidáme mletý pepř, 1/2 lžičky drceného kmínu, 2 plné lžičky sladké mleté papriky a smažíme pozvolna už jen 20 vteřin aby paprika nezhořkla.
- Nakonec přidáme vařené a scezené brambory a těstoviny a důkladně promícháme, popřípadě dosolíme a můžeme podávat.
Tipy:
Na talíři jídlo dozdobíme nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Grenadýr marš lze připravit i pálivý, přidáním chilli papričky nebo sušeného chilli.
Video receptuVodu z vařených brambor nevyléváme do odpadu, ale můžeme jí použít jako základ pro různé polévky.