Vzpomínka na léto, to je houbová polévka ze sušených hříbků. Jednoduchý recept na polévku která má výraznou houbovou chuť a úžasnou vůni.
Ingredience:
1 cibule
6 středních brambor
máslo
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
trochu vody cca 150 ml z namáčení hub
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
1 hrst sušených hřibů (předem namočené)
pepř
sůl
100 g smetany ke šlehání
Postup:
- Nejdříve namočíme sušené houby do vody minimálně na několik hodin.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a brambory na kostičky.
- Cibuli osmažíme na másle.
- Pak přidáme 1/2 lžičky celého kmínu, 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu za stálého míchání pozvolna smažíme.
- Poté zalijeme vývarem, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nakrájené brambory, sušené předem namočené hříbky (včetně trochu šťávy cca 150 ml z namáčení hub), pepř, přivedeme k varu a vaříme houby a brambory doměkka.
- Nakonec polévku dosolíme, přidáme 100 gramů smetany ke šlehání a ještě 2 minuty vaříme.
Tipy:
Do polévky přidáme smetanu ke šlehání, protože smetana na vaření obsahuje příliš málo tuku a srazila by se.
Přidáním vody která zůstala po namočených houbách, získáme ještě intenzivnější houbovou chuť polévky.
Video receptuPokud vaříme polévku v létě, použijeme samozřejmě čerstvé hříbky nebo jiné lesní houby.