Houbová hříbková polévka se smetanou recept

Houbová hříbková polévka recept



Vzpomínka na léto, to je houbová polévka ze sušených hříbků. Jednoduchý recept na polévku která má výraznou houbovou chuť a úžasnou vůni.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 6 středních brambor

  • máslo

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)

  • trochu vody cca 150 ml z namáčení hub

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 hrst sušených hřibů (předem namočené)

  • pepř

  • sůl

  • 100 g smetany ke šlehání

Postup:

  • Nejdříve namočíme sušené houby do vody minimálně na několik hodin.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a brambory na kostičky.Houbová polévka recept
  • Cibuli osmažíme na másle.Smažená cibule na polévku
  • Pak přidáme 1/2 lžičky celého kmínu, 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu za stálého míchání pozvolna smažíme.
  • Poté zalijeme vývarem, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nakrájené brambory, sušené předem namočené hříbky (včetně trochu šťávy cca 150 ml z namáčení hub), pepř, přivedeme k varu a vaříme houby a brambory doměkka.Hřibová polévka recept
  • Nakonec polévku dosolíme, přidáme 100 gramů smetany ke šlehání a ještě 2 minuty vaříme.Houbová hříbková polévka se smetanou

Tipy:

Do polévky přidáme smetanu ke šlehání, protože smetana na vaření obsahuje příliš málo tuku a srazila by se.

Přidáním vody která zůstala po namočených houbách, získáme ještě intenzivnější houbovou chuť polévky.

Pokud vaříme polévku v létě, použijeme samozřejmě čerstvé hříbky nebo jiné lesní houby.