Houbová hříbková polévka recept

Houbová hříbková polévka se smetanou recept
Houbová hříbková polévka se smetanou recept


Vzpomínka na léto, to je houbová polévka ze sušených hříbků. Jednoduchý recept na polévku která má výraznou houbovou chuť a úžasnou vůni.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 6 středních brambor

  • máslo

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 lžíce hladké mouky

  • 1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)

  • trochu vody cca 150 ml z namáčení hub

  • 1 bobkový list

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 hrst sušených hřibů (předem namočené)

  • pepř

  • sůl

  • 100 g smetany ke šlehání

Postup:

  • Nejdříve namočíme sušené houby do vody minimálně na několik hodin.
  • Cibuli nakrájíme nadrobno a brambory na kostičky.Houbová polévka recept
  • Cibuli osmažíme na másle.Smažená cibule na polévku
  • Pak přidáme 1/2 lžičky celého kmínu, 1 lžíci hladké mouky a ještě minutu za stálého míchání pozvolna smažíme.
  • Poté zalijeme vývarem, přidáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, nakrájené brambory, sušené předem namočené hříbky (včetně trochu šťávy cca 150 ml z namáčení hub), pepř, přivedeme k varu a vaříme houby a brambory doměkka.Hřibová polévka recept
  • Nakonec polévku dosolíme, přidáme 100 gramů smetany ke šlehání a ještě 2 minuty vaříme.Houbová hříbková polévka se smetanou

Tipy:

Do polévky přidáme smetanu ke šlehání, protože smetana na vaření obsahuje příliš málo tuku a srazila by se.

Přidáním vody která zůstala po namočených houbách, získáme ještě intenzivnější houbovou chuť polévky.

Pokud vaříme polévku v létě, použijeme samozřejmě čerstvé hříbky nebo jiné lesní houby.

Video receptu