Kvašáky neboli rychlokvašky, je recept na nakládané okurky do slaného nálevu. Kvašená zelenina je velice zdravá a to se týče i okurek. Podáváme jako kyselou přílohu k hlavním chodům. Obzvláště v létě jsou kvašáky hodně oblíbené.
Ingredience:
1 litr vody
40 g soli
okurky
kousek křenu
česneky
bobkový list
nové koření
pepř celý
kopr
vinné listy
Postup:
- V hrnci 2 minuty svaříme na 1 l vody 40 g soli a poté necháme vychladnout.
- Okurky důkladně očistíme a namočíme předem na několik hodin do studené vody. Poté okurky osušíme a ty velké propícháme vidličkou. Pak okurky společně s kořením skládáme do sklenic.
- Zajistíme aby okurky nevyplavaly na povrch po zalití lákem. Pomůcku k zajištění okurek koupíme v domácích potřebách.
- Zajištěné okurky proti vyplavání zalijeme lákem (může být i trochu vlažný). Okurky musí být potopené.
- Na sklenici buď nasadíme víčko které neutahujeme, nebo použijeme potravinářskou fólii a gumičku. Důležité je pod sklenici dát talíř, aby do něj mohla případná šťáva která přeteče natéct. Okurky necháme při pokojové teplotě několik dní kvasit. Jakmile se na povrchu přestane tvořit pěna, jsou rychlokvašky hotové a po utažení víčka je přendáme do chladu. Od té doby je můžeme konzumovat.
Tipy:
Měkká konzistence okurek může být způsobena vysokou teplotou či dlouhou dobou kvašení, nebo bylo málo soli v nálevu.
Pokud použijete křen a vinné listy a okurky namočíte několik hodin předem do vody, tak budou pěkně křupavé.
Video receptuPěna na povrchu (bublinky) – je dobré znamení probíhající fermentace.
Bílá vrstva (povlak) – jedná se o křís který není nebezpečný a stačí ho sebrat lžící.
Plíseň – takového okurky vyhodíme a v žádném případě nekonzumujeme.