Domácí kvašáky neboli rychlokvašky recept

Domácí kvašáky neboli rychlokvašky recept
Domácí kvašáky neboli rychlokvašky recept


Kvašáky neboli rychlokvašky, je recept na nakládané okurky do slaného nálevu. Kvašená zelenina je velice zdravá a to se týče i okurek. Podáváme jako kyselou přílohu k hlavním chodům. Obzvláště v létě jsou kvašáky hodně oblíbené.

Ingredience:

  • 1 litr vody

  • 40 g soli

  • okurky

  • kousek křenu

  • česneky

  • bobkový list

  • nové koření

  • pepř celý

  • kopr

  • vinné listy

Postup:

  • V hrnci 2 minuty svaříme na 1 l vody 40 g soli a poté necháme vychladnout.Nálev na kvašáky
  • Okurky důkladně očistíme a namočíme předem na několik hodin do studené vody. Poté okurky osušíme a ty velké propícháme vidličkou. Pak okurky společně s kořením skládáme do sklenic. Koření na kvašáky
  • Zajistíme aby okurky nevyplavaly na povrch po zalití lákem. Pomůcku k zajištění okurek koupíme v domácích potřebách.Zajištění okurek proti vyplavání
  • Zajištěné okurky proti vyplavání zalijeme lákem (může být i trochu vlažný). Okurky musí být potopené. Lák na okurky
  • Na sklenici buď nasadíme víčko které neutahujeme, nebo použijeme potravinářskou fólii a gumičku. Důležité je pod sklenici dát talíř, aby do něj mohla případná šťáva která přeteče natéct. Okurky necháme při pokojové teplotě několik dní kvasit. Jakmile se na povrchu přestane tvořit pěna, jsou rychlokvašky hotové a po utažení víčka je přendáme do chladu. Od té doby je můžeme konzumovat.Rychlokvašky

Tipy:

Měkká konzistence okurek může být způsobena vysokou teplotou či dlouhou dobou kvašení, nebo bylo málo soli v nálevu.

Pokud použijete křen a vinné listy a okurky namočíte několik hodin předem do vody, tak budou pěkně křupavé.

Pěna na povrchu (bublinky) – je dobré znamení probíhající fermentace.

Bílá vrstva (povlak) – jedná se o křís který není nebezpečný a stačí ho sebrat lžící.

Plíseň – takového okurky vyhodíme a v žádném případě nekonzumujeme.

Video receptu