Vdolky s povidly a šlehačkou recept

Vdolky s povidly a šlehačkou recept
Vdolky s povidly a šlehačkou recept


Domácí vdolky chutnají nejlépe s povidly a šlehačkou. Jednoduchý recept podle kterého připraví vdolky úplně každý. S domácí šlehačkou chutnají úplně nejlépe.

KVÁSEK:

  • 250 ml vlažného mléka

  • 20 g droždí

  • 1 lžička cukru krystal

  • hladká mouka na poprášení

  • TĚSTO:
  • 200 g polohrubé mouky

  • 230 g hladké mouky

  • špetka soli

  • 50 g cukr krystal

  • 50 g rozpuštěného másla

  • 1 lžička strouhané citronové kůry

  • 1 lžíce rumu

  • 1 vejce

  • DALŠÍ INGREDIENCE:
  • olej na smažení

  • 250 ml smetany ke šlehání 33 %

  • švestková povidla

Postup:

  • KVÁSEK: Do 250 ml vlažného mléka rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 1 lžičku cukru krystal a mícháme dokud se droždí nerozpustí. Poté povrch jemně posypeme hladkou moukou a dáme na 20 minut do tepla vzejít kvásek.Kvásek
  • TĚSTO: Smícháme 200 g polohrubé mouky, 230 g hladké mouky, špetku soli, 50 g cukru krystal, 50 g rozpuštěného másla, citronovou kůru nastrouhanou najemno, 1 lžíci rumu, 1 vejce a kvásek. Vypracujeme těsto.Těsto na vdolky recept
  • Těsto necháme pod utěrkou v teple 1 hodinu kynout.Kynutí těsta postup
  • Vál jemně posypeme moukou a na něm rozválíme nakynuté těsto na placku cca 8 mm.Těsto na vdolky recept
  • Sklenicí vykrojíme vdolky cca 7 cm a do každého z nich z horní strany uděláme menší sklenicí důlek.Koblížky recept
  • Vdolky smažíme z obou stran na oleji, nejdříve důlkem dolů a poté obráceně.Smažené vdolky recept
  • Šlehačem vyšleháme smetanu ke šlehání 250 ml 33 %.Domácí šlehačka recept
  • Na usmažené vdolky dáme nejdříve vrstvu povidel a poté šlehačku. Ihned podáváme.Vdolky se šlehačkou a povidlama recept

Tipy:

Po smažení dáme vdolky na kuchyňský papírový ubrousek aby odsát přebytečný tuk.

Vyzkoušejte také recept na lahodné smažené koblihy plněné džemem.

Šlehačku nikdy nepřipravujeme dopředu, ale až těsně před přípravou vdolků.

Video receptu