Domácí vdolky chutnají nejlépe s povidly a šlehačkou. Jednoduchý recept podle kterého připraví vdolky úplně každý. S domácí šlehačkou chutnají úplně nejlépe.
KVÁSEK:
250 ml vlažného mléka
20 g droždí
1 lžička cukru krystal
hladká mouka na poprášení
- TĚSTO:
200 g polohrubé mouky
230 g hladké mouky
špetka soli
50 g cukr krystal
50 g rozpuštěného másla
1 lžička strouhané citronové kůry
1 lžíce rumu
1 vejce
- DALŠÍ INGREDIENCE:
olej na smažení
250 ml smetany ke šlehání 33 %
švestková povidla
Postup:
- KVÁSEK: Do 250 ml vlažného mléka rozdrobíme 20 g droždí, přidáme 1 lžičku cukru krystal a mícháme dokud se droždí nerozpustí. Poté povrch jemně posypeme hladkou moukou a dáme na 20 minut do tepla vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 200 g polohrubé mouky, 230 g hladké mouky, špetku soli, 50 g cukru krystal, 50 g rozpuštěného másla, citronovou kůru nastrouhanou najemno, 1 lžíci rumu, 1 vejce a kvásek. Vypracujeme těsto.
- Těsto necháme pod utěrkou v teple 1 hodinu kynout.
- Vál jemně posypeme moukou a na něm rozválíme nakynuté těsto na placku cca 8 mm.
- Sklenicí vykrojíme vdolky cca 7 cm a do každého z nich z horní strany uděláme menší sklenicí důlek.
- Vdolky smažíme z obou stran na oleji, nejdříve důlkem dolů a poté obráceně.
- Šlehačem vyšleháme smetanu ke šlehání 250 ml 33 %.
- Na usmažené vdolky dáme nejdříve vrstvu povidel a poté šlehačku. Ihned podáváme.
Tipy:
Po smažení dáme vdolky na kuchyňský papírový ubrousek aby odsát přebytečný tuk.
Vyzkoušejte také recept na lahodné smažené koblihy plněné džemem.
Video receptuŠlehačku nikdy nepřipravujeme dopředu, ale až těsně před přípravou vdolků.