
Tento recept na domácí utopence je trochu odlišný v tom, že jsou krájené na kolečka. Takže si každý dá množství jaké chce. Výhodou je, že si můžete naservírovat jen pár koleček na ochutnání a ne pouze celý špekáček. Množství koření je přibližné a každý si ho samozřejmě přizpůsobí podle sebe.
Ingredience:
3 špekáčky
3 střední cibule
chilli paprička, plocholistá petržel
- LÁK:
10 kuliček celého pepře
4 nové koření
2 bobkové listy
300 ml vody
150 ml octa 8%
1/2 lžičky soli
1 lžíce cukru krystal
Postup:
- V hrnci svaříme 300 ml vody a 150 ml octa, 10 kuliček celého pepře, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1/2 lžičky soli a 1 lžíci cukru krystal po dobu 5 minut. Poté necháme lák vychladnout.
- Na kolečka si nakrájíme špekáčky a cibuli na proužky nebo kolečka.
- Do sklenic vše střídavě skládáme včetně koření z láku a poté zalijeme vychladlým lákem. Všechny suroviny musí být potopené v láku.
- Nakonec sklenice důkladně dotáhneme. Skladujeme v chladnu.
Tipy:
Utopenci jsou jako ideální hotová svačina nebo pohoštění pro nečekanou návštěvu.
Receptů na utopence je několik, do některých se dokonce přidává třeba i kysané zelí.
Video receptuUtopenci se vyrábějí z opravdu kvalitních špekáčků, které je dobré před naložením do sklenic oloupat.