Lahodný nedělní oběd, to jsou vepřové výpečky se špenátem a houbovými knedlíky. Příprava sice chvíli zabere, ale výsledek určitě stojí za to.
VEPŘOVÉ VÝPEČKY:
1200 g vepřového masa (bůček, plec, krkovice…)
2 cibule
3 stroužky česneku
1 lžička soli
mletý černý pepř
1 lžička celého kmínu
250 ml vody
- ŠPENÁT:
kousek másla
1 cibule
1 vrchovatá lžička hladké mouky
100 ml mléka
900 g sekaného mraženého špenátu
4 prolisované stroužky česneku
sůl
mletý černý pepř
1 vejce
- HOUBOVÉ KNEDLÍKY:
kousek sádla
250 g čerstvých hub
sůl
1/2 lžičky drceného kmínu
3 stroužky česneku
2 vejce
300 ml mléka
100 g hrubé mouky
7 rohlíků
Postup:
- Do pekáče dáme 1200 g vepřového masa (bůček, plec nebo krkovice), přidáme 2 nakrájené cibule, 3 nakrájené stroužky česneku, 1 lžičku soli, mletý černý pepř, 1 lžičku celého kmínu, 250 ml vody a vše důkladně promícháme.
- Pečeme přikryté víkem nebo alobalem na 200 °C asi 90 minut. Poté dopékáme ještě odkryté na 200 °C asi 20 minut. Poté jsou výpečky hotové.
- ŠPENÁT: Rozpustíme v hrnci kousek másla a na něm zesklovatíme nakrájenou cibuli.
- Poté přidáme 1 vrchovatou lžičku hladké mouky a důkladně promícháme, 100 ml mléka, 900 g mraženého sekaného špenátu, 4 prolisované stroužky česneku, sůl, mletý černý pepř. Špenát postupně rozpustíme a vaříme od bodu varu 10 minut.
- Poté vmícháme 1 vejce a vaříme ještě 3 minuty.
- Nakonec špenát rozmixujeme tyčovým mixérem. Špenát je hotový.
- HOUBOVÉ KNEDLÍKY: Na pánvi rozpustíme kousek sádla a na něm osmažíme 250 g nakrájených čerstvých hub.
- Nakonec houby osolíme, přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 3 prolisované stroužky česneku a smažíme ještě 1 minutu.
- Do mísy dáme 2 vejce, 1 lžičku soli, 300 ml mléka, 100 g hrubé mouky a důkladně promícháme. Přidáme 7 nakrájených rohlíků na kostičky, vychladlé osmažené houby a vše důkladně promícháme.
- Těsto rozdělíme na dvě části a plníme do potravinové fólie. Utažením konců vytvarujeme knedlíky.
- Knedlíky vaříme ve vroucí vodě 20 minut a každých 5 minut otáčíme.
- Po uvaření knedlíky ihned rozbalíme z fólie a nakrájíme. Podáváme společně maso, knedlíky a špenát. Dobrou chuť.
Tipy:
Vyzkoušejte také recept na lahodné bramborové domácí knedlíky.
Maso a špenát můžeme také podávat s nadýchanými kynutými knedlíky.
Video receptuMilovníci špenátu mohou také vyzkoušet recept na špenátovou polévku.