Recept na svatomartinské rohlíčky bez kynutí se skvělou chutnou oříškovou náplní. Martinské rohlíčky nesmí na Svátek svatého Martina nikde na stole chybět. Ze surovin vytvoříte krásných 24 rohlíčků.
TĚSTO:
450 g hladké mouky
50 g cukr moučka
1 vanilkový cukr
špetka soli
2 žloutky
200 ml smetany na vaření
250 g změklého másla
- NÁPLŇ:
150 g mletých vlašských ořechů
150 g moučkového cukru
2 bílky
- NA POTŘENÍ:
rozkvedlané vejce
Postup:
- Oddělíme bílky a žloutky.
- TĚSTO: 450 g hladké mouky, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, špetka soli, 2 žloutky, 200 ml smetany na vaření, 250 g změklého másla a důkladně vypracujeme těsto které zabalíme do fólie a necháme 1 hodinu odležet v chladničce.
- NÁPLŇ: 150 g rozmixovaných vlašských ořechů, 150 g moučkového cukru a 2 bílky. Směs důkladně promícháme.
- Těsto rozdělíme na 4 díly a z každého dílu vyválíme na pomoučeném vále placku o velikosti cca 30 cm. Placku rozřízneme na 6 trojúhelníčků.
- Každý trojúhelníček naplníme náplní, okraje potřeme rozkvedlaným vajíčkem a zavineme v rohlíček.
- Rohlíčky přendáme na pečící papír, potřeme vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 20 minut.
- Pečené rohlíčky přendáme na talíř a posypeme moučkovým cukrem.
Tipy:
Ingredience v receptu jsou na 24 rohlíčků. Pokud je to hodně, tak můžete udělat poloviční dávku, nebo naopak dvojitou pokud jich chcete více.
Nedokonalé tvary rohlíčků nebo prasklé těsto skryje závěrečné posypání moučkovým cukrem.
Video receptuPříště můžete zkusit kynutou variantu svatomartinských rohlíčků. I na tuto variantu existuje hodně receptů.