Nejen v létě, ale i v zimě, například s hlívou ústřičnou si můžeme uvařit recept na staročeské uzené které podáváme s rýží. V létě samozřejmě použijeme hříbky a v zimě například Jidášovo ucho.
Ingredience:
1 cibule
3 kyselé okurky
1 lahůdková cibulka
2 stroužky česneku
1 kapie
20 g uzeného špeku
1 rajče
450 g uzeného masa (plec, krkovice, kýta…)
houby (hříbky, Jidášovo ucho…)
olej
1 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru (zeleninový, kuřecí…)
1 lžíce plnotučné hořčice
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky drceného kmínu
3 kuličky jalovce
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce sladké chilli omáčky
PŘÍLOHA: rýže
Postup:
- Nakrájíme cibuli, kyselé okurky, lahůdkovou cibulku, česneky, kapii, kousek špeku, rajče, uzené maso a houby.
- Vše trochu orestujeme v hrnci na oleji.
- Poté přidáme 1 lžíci hladké mouky kterou krátce orestujeme a zalijeme vývarem (1 litr). Přidáme 1 lžíci plnotučné hořčice, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky drceného kmínu, 3 kuličky jalovce, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcesterové omáčky, 1 lžíci sladké chilli omáčky a vaříme od bodu varu 40 minut bez poklice.
- Poté popřípadě směs dosolíme a podáváme s rýží.
Tipy:
Rýži na talíři můžeme ozdobit nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Milovníci pálivých jídel můžou do jídla při vaření přidat nakrájenou chilli papričku.
Video receptuVyzkoušejte také recept na staročeské uzené pečené v troubě.