Staročeský recept na uzené maso na houbách a zelenině, podávané společně s bramborami. V létě jsou do tohoto receptu ideální lesní houby. V zimě můžeme použít žampiony nebo hlívu ústřičnou ze supermarketu.
Ingredience:
1 cibule
4 stroužky česneku
2 kyselé okurky
kousek uzeného špeku
5 cherry rajčat
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky tymiánu
2 bobkové listy
3 kuličky jalovce
3 lžíce sójové omáčky
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce sladké chilli omáčky
1 lžíce hořčice
2 žampiony
- PŘÍLOHA:
brambory
olej
sůl
Postup:
- Do pekáčku dáme nakrájenou cibuli, česneky, kyselé okurky, kousek uzeného špeku, cherry rajčata a žampiony. Přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 3 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíci sladké chilli omáčky a 1 lžíci hořčice.
- Přidáme uzené maso nakrájené na plátky a vše podlijeme vodou. Pečeme bez přikrytí v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 80 minut.
- Oškrábané a nakrájené brambory dáme na plech na pečící papír, jemně zakápneme olejem, osolíme a upečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 35 minut.
- Podáváme společně pečené brambory s uzeným masem.
Tipy:
Během pečení neustále kontrolujeme aby se ne vyvařila voda a popřípadě ji dolijeme.
Brambory můžeme posypat při servírování nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Video receptuKromě pečených brambor, můžeme uzené maso po staročesku podávat například i s hranolkami nebo s bramborovou kaší.