Vyzkoušejte vepřový řízek Ondráš podle našeho receptu, což je v podstatě vepřové maso smažené v bramboráku. Tu chuť si prostě zamiluje každý. Dobře ochucené bramborákové těsto a vepřové maso se k sobě ideálně hodí.
Ingredience:
1,2 kg brambor
4 stroužky česneku
2 vejce
1 lžička soli
1 lžíce majoránky
pepř
2 – 3 lžíce hladké mouky
1/2 lžičky celého kmínu
5 menších vepřových řízků (kýta)
Postup:
- Na jemném struhadle nastrouháme všechny brambory a 4 stroužky česneku. Pokud brambory budou hodně vodnaté a pustí vodu, tak jí vymačkáme a slijeme.
- K bramborám přidáme 2 vejce, 1 lžičku soli, 1 lžíci majoránky, trochu pepře, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky celého kmínu a popřípadě ještě trochu mouky aby bylo pěkné těsto – ani ne moc řídké a ani né moc husté (záleží na vodnatosti brambor).
- Maso jemně naklepeme.
- Na nepřilnavou pánev dáme na rozpálený olej těsto, na něj položíme plátek masa a zalijeme opět těstem. Po chvilce smažení otočíme. Tímto způsobem smažíme všechny řízky v těstíčku.
Tipy:
Řízek Ondráš podáváme například s bramborovou kaší nebo bramborem. Jako přílohu můžeme také použít kysané zelí.
Množství mouky přidané do těsta je pokaždé jiné, protože záleží na vodnatosti brambor. Proto je v receptu uvedené pouze přibližné množství hladké mouky.
Video receptuPři naklepávání masa používáme igelitový sáček který přes maso dáme. Díky tomu nebude šťáva ze syrového masa stříkat všude po kuchyni.