Vepřový řízek Ondráš recept

Vepřový řízek Ondráš recept



Vyzkoušejte vepřový řízek Ondráš podle našeho receptu, což je v podstatě vepřové maso smažené v bramboráku. Tu chuť si prostě zamiluje každý. Dobře ochucené bramborákové těsto a vepřové maso se k sobě ideálně hodí.

Ingredience:

  • 1,2 kg brambor

  • 4 stroužky česneku

  • 2 vejce

  • 1 lžička soli

  • 1 lžíce majoránky

  • pepř

  • 2 – 3 lžíce hladké mouky

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 5 menších vepřových řízků (kýta)

Postup:

  • Na jemném struhadle nastrouháme všechny brambory a 4 stroužky česneku. Pokud brambory budou hodně vodnaté a pustí vodu, tak jí vymačkáme a slijeme.Strouhání brambor
  • K bramborám přidáme 2 vejce, 1 lžičku soli, 1 lžíci majoránky, trochu pepře, 2 až 3 lžíce hladké mouky, 1/2 lžičky celého kmínu a popřípadě ještě trochu mouky aby bylo pěkné těsto – ani ne moc řídké a ani né moc husté (záleží na vodnatosti brambor).Těsto na Ondráš
  • Maso jemně naklepeme.
  • Na nepřilnavou pánev dáme na rozpálený olej těsto, na něj položíme plátek masa a zalijeme opět těstem. Po chvilce smažení otočíme. Tímto způsobem smažíme všechny řízky v těstíčku.Smažení řízek OndrášSmažený Ondráš

Tipy:

Řízek Ondráš podáváme například s bramborovou kaší nebo bramborem. Jako přílohu můžeme také použít kysané zelí.

Množství mouky přidané do těsta je pokaždé jiné, protože záleží na vodnatosti brambor. Proto je v receptu uvedené pouze přibližné množství hladké mouky.

Při naklepávání masa používáme igelitový sáček který přes maso dáme. Díky tomu nebude šťáva ze syrového masa stříkat všude po kuchyni.