Vaječná omeleta se sýrem a šunkou recept

Vaječná omeleta se sýrem a šunkou recept



Recept na rychlou a přesto vynikající vaječnou omeletu se sýrem a šunkou. Ideální například na svačinu nebo po nakrájení jako chutný předkrm. Základem by měla být nepřilnavá pánev s poklicí.

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 1 stroužek česneku

  • 5 plátků šunky nebo debrecínky

  • 2 plátky sýra

  • 6 vajec

  • olej

  • sůl

  • pepř

  • mletá paprika

  • krájená petržel

  • pečivo – chleba, topinka, rohlík

Postup:

  • Nakrájíme cibuli, česnek, šunku a sýr na kostičky.Krájení šunky a sýru
  • Na pánev na rozehřátý olej nalijeme 6 rozkvedlaných vajec, osolíme a opepříme, posypeme mletou paprikou, rovnoměrně posypeme nakrájenou cibulí, sýrem, šunkou a česnekem a na nepřilnavé pánvi pod pokličkou pozvolna vaříme.Omeleta na pánvi
  • Při vaření můžeme omeletu podlít (okraje) trochou vařící vody. Vytvoří se pára, vajíčka nebudou vysušené a lépe se provaří.
  • Nakonec omeletu posypeme pokrájenou listovou petrželí a můžeme podávat.Omeleta s bylinkami

Tipy:

Vejce se musí vždycky důkladně provařit, aby nehrozilo nebezpečí například salmonelózy.

Už při kupování vajec můžeme zjistit, že vejce je podle čísla na něm uvedeného z: 0 – vejce z ekologického chovu. 1 – vejce z volného chovu. 2 – vejce z halového chovu. 3 – slepice v klecích.

Na vaječnou omeletu můžeme přidat i další ingredience jako například nakrájenou červenou kapii, malé kousky brokolice, čerstvý listový špenát a podobně…