Recept na rychlou a přesto vynikající vaječnou omeletu se sýrem a šunkou. Ideální například na svačinu nebo po nakrájení jako chutný předkrm. Základem by měla být nepřilnavá pánev s poklicí.
Ingredience:
1 cibule
1 stroužek česneku
5 plátků šunky nebo debrecínky
2 plátky sýra
6 vajec
olej
sůl
pepř
mletá paprika
krájená petržel
pečivo – chleba, topinka, rohlík
Postup:
- Nakrájíme cibuli, česnek, šunku a sýr na kostičky.
- Na pánev na rozehřátý olej nalijeme 6 rozkvedlaných vajec, osolíme a opepříme, posypeme mletou paprikou, rovnoměrně posypeme nakrájenou cibulí, sýrem, šunkou a česnekem a na nepřilnavé pánvi pod pokličkou pozvolna vaříme.
- Při vaření můžeme omeletu podlít (okraje) trochou vařící vody. Vytvoří se pára, vajíčka nebudou vysušené a lépe se provaří.
- Nakonec omeletu posypeme pokrájenou listovou petrželí a můžeme podávat.
Tipy:
Vejce se musí vždycky důkladně provařit, aby nehrozilo nebezpečí například salmonelózy.
Už při kupování vajec můžeme zjistit, že vejce je podle čísla na něm uvedeného z: 0 – vejce z ekologického chovu. 1 – vejce z volného chovu. 2 – vejce z halového chovu. 3 – slepice v klecích.
Video receptuNa vaječnou omeletu můžeme přidat i další ingredience jako například nakrájenou červenou kapii, malé kousky brokolice, čerstvý listový špenát a podobně…