Makovky neboli loupáky recept

Makovky neboli loupáky recept
Makovky neboli loupáky recept


Až ochutnáte domácí makovky, už si na ty kupované ani nevzpomenete. Recept který se vždy povede a s těstem se dobře pracuje. Ideální svačinka nebo předkrm.

KVÁSEK:

  • 300 ml vlažného mléka

  • 20 g droždí

  • 1 lžička cukru

  • 1 lžička hladké mouky

  • TĚSTO:
  • 360 g hladké mouky

  • 200 g polohrubé mouky

  • špetka soli

  • 100 g cukr krystal

  • 1 žloutek

  • 40 g sádla

  • mák

  • NA POTŘENÍ TĚSTA:
  • 1 žloutek + 1 lžíce mléka

Postup:

  • Smícháme 300 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru krystal. Mícháním rozpustíme droždí, povrch jemně posypeme 1 lžičkou hladké mouky a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.Domácí kvásek recept
  • TĚSTO: Smícháme 360 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru krystal, 1 žloutek, 40 g rozpuštěného sádla, přidáme kvásek. Nejdříve vařečkou a poté ručně vypracujeme těsto.Těsto na makovky recept
  • Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.Kynuté sladké těsto recept
  • Poté vál trochu posypeme moukou a nakynuté těsto rozdělíme na dva stejné kusy.Domácí kynuté těsto recept
  • Z každého kusu vyválíme placku cca 5 mm tlustou. Placku rozřízneme na 6 dílů. Každý díl stočíme od širší strany ke slabší.Domácí makovky recept
  • Těsto přendáme na pečící papír a necháme pod utěrkou ještě 20 minut kynout.Domácí loupáky recept
  • Rozmícháme jeden žloutek a jednou lžíci mléka.Vejce s mlékem na potírání těsta
  • Směsí potřeme těsto a posypeme mákem.Makovky z kynutého těsta recept
  • Makovky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut.Kynuté těsto s mákem recept

Tipy:

Makovky skvěle chutnají namazané máslem a džemem nebo s medem.

Doba pečení v receptu je pouze přibližná, protože každá trouba peče trochu jinak.

Těsto při kynutí na teplém místě přikryjeme utěrkou, protože jinak by oschlo.

Video receptu