Až ochutnáte domácí makovky, už si na ty kupované ani nevzpomenete. Recept který se vždy povede a s těstem se dobře pracuje. Ideální svačinka nebo předkrm.
KVÁSEK:
300 ml vlažného mléka
20 g droždí
1 lžička cukru
1 lžička hladké mouky
- TĚSTO:
360 g hladké mouky
200 g polohrubé mouky
špetka soli
100 g cukr krystal
1 žloutek
40 g sádla
mák
- NA POTŘENÍ TĚSTA:
1 žloutek + 1 lžíce mléka
Postup:
- Smícháme 300 ml vlažného mléka, 20 g čerstvého droždí, 1 lžičku cukru krystal. Mícháním rozpustíme droždí, povrch jemně posypeme 1 lžičkou hladké mouky a necháme v teple 20 minut vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 360 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, špetku soli, 100 g cukru krystal, 1 žloutek, 40 g rozpuštěného sádla, přidáme kvásek. Nejdříve vařečkou a poté ručně vypracujeme těsto.
- Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Poté vál trochu posypeme moukou a nakynuté těsto rozdělíme na dva stejné kusy.
- Z každého kusu vyválíme placku cca 5 mm tlustou. Placku rozřízneme na 6 dílů. Každý díl stočíme od širší strany ke slabší.
- Těsto přendáme na pečící papír a necháme pod utěrkou ještě 20 minut kynout.
- Rozmícháme jeden žloutek a jednou lžíci mléka.
- Směsí potřeme těsto a posypeme mákem.
- Makovky pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů asi 20 minut.
Tipy:
Makovky skvěle chutnají namazané máslem a džemem nebo s medem.
Doba pečení v receptu je pouze přibližná, protože každá trouba peče trochu jinak.
Video receptuTěsto při kynutí na teplém místě přikryjeme utěrkou, protože jinak by oschlo.