Pokud máte rádi houby, tak určitě vyzkoušejte recept na krémovou žampionovou polévku. Žampiony seženeme celoročně a tak si ji můžeme uvařit kdykoliv.
Ingredience:
250 g žampionů
2 brambory
1 cibule
2 stroužky česneku
olej
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1/2 lžičky drceného kmínu
vývar 1 litr (zeleninový, kuřecí…)
pepř
100 ml smetany ke šlehání
Postup:
- Žampiony očistíme nebo oloupeme a nakrájíme na plátky cca 3 mm široké.
- Brambory nakrájíme na kostičky, cibuli a česneky nadrobno.
- Cibuli osmažíme na oleji.
- Poté přidáme nakrájené žampiony které pár minut osmažíme.
- Nakonec přidáme 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky drceného kmínu, nakrájené česneky, nakrájené brambory a vše zalijeme 1 l vývarem. Přidáme trochu mletého pepře a polévku přivedeme k varu. Vaříme houby a brambory doměkka.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku přivedeme opět k varu, přidáme 100 ml smetany ke šlehání (33%), popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen 2 minuty.
Tipy:
Při servírování polévku můžeme dozdobit plátky osmaženého žampionu a nakrájenou petrželkou.
Podobným způsobem lze připravit i polévku z jiných druhů hub, například z hříbků.
Brambory se do polévky přidávají z toho důvodu, že udělají hustou konzistenci polévky po rozmixování.
Video receptuHouby nikdy neoplachujeme ve vodě ale pouze otíráme vlhkým hadříkem. Jinak vodu nasají a to je špatně.