Krémová žampionová polévka recept

Krémová žampionová polévka recept
Krémová žampionová polévka recept


Pokud máte rádi houby, tak určitě vyzkoušejte recept na krémovou žampionovou polévku. Žampiony seženeme celoročně a tak si ji můžeme uvařit kdykoliv.

Ingredience:

  • 250 g žampionů

  • 2 brambory

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • olej

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • vývar 1 litr (zeleninový, kuřecí…)

  • pepř

  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup:

  • Žampiony očistíme nebo oloupeme a nakrájíme na plátky cca 3 mm široké. Žampiony recepty
  • Brambory nakrájíme na kostičky, cibuli a česneky nadrobno.Brambory s cibulí polévka recept
  • Cibuli osmažíme na oleji.Polévka s cibulí recept
  • Poté přidáme nakrájené žampiony které pár minut osmažíme.Smažené žampiony recept
  • Nakonec přidáme 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 1/2 lžičky drceného kmínu, nakrájené česneky, nakrájené brambory a vše zalijeme 1 l vývarem. Přidáme trochu mletého pepře a polévku přivedeme k varu. Vaříme houby a brambory doměkka.Houbová polévka recept z žampionů
  • Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem. Polévku přivedeme opět k varu, přidáme 100 ml smetany ke šlehání (33%), popřípadě polévku dosolíme a vaříme už jen 2 minuty.Jemná mixovaná houbová polévka se smetanou

Tipy:

Při servírování polévku můžeme dozdobit plátky osmaženého žampionu a nakrájenou petrželkou.

Podobným způsobem lze připravit i polévku z jiných druhů hub, například z hříbků.

Brambory se do polévky přidávají z toho důvodu, že udělají hustou konzistenci polévky po rozmixování.

Houby nikdy neoplachujeme ve vodě ale pouze otíráme vlhkým hadříkem. Jinak vodu nasají a to je špatně.

Video receptu