Hovězí vývar s petrželovými noky recept

Hovězí vývar s petrželovými noky recept
Hovězí vývar s petrželovými noky recept


Tato polévka postaví na nohy úplně každého. Recept na poctivý domácí hovězí vývar pomalu tažený, který je ještě doplněný o petrželové noky. Na silný vývar z hovězího masa se vyplatí si počkat i několik hodin.

Ingredience:

  • 0,75 kg hovězí přední maso na polévku

  • morkové kosti

  • mrkev

  • petržel

  • kousek celeru

  • cibule

  • 2 stroužky česneku

  • kousek pórku

  • sůl

  • 2 bobkové listy

  • 5 x nové koření

  • 10 x pepř celý

  • NA CCA 10 NOKŮ:
  • 1 vejce

  • plocholistá petržel

  • sůl

  • cca 3 lžíce hrubé mouky

Postup:

  • Do pekáčku dáme hovězí maso a kosti. Přidáme nakrájenou na větší kousky mrkev, celer, petržel a pórek, 1 překrojenou cibuli napůl a česneky. Vše lehce pokapeme olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů na 20 – 25 minut.Zelenina a maso na vývar
  • Poté vše přendáme do velkého hrnce, osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 5x nové koření, 10x pepř celý, zalijeme studenou vodou aby bylo maso potopené a dáme vařit.Základ na hovězí vývar recept
  • Na začátku varu se vytvoří pěna, kterou je nutné sebrat.Pěna na vývaru
  • Polévku necháme pomalu táhnout (nesmí prudce vařit) několik hodin dokud není maso měkké.Pomalu tažený vývar
  • Vařené měkké maso a kosti z polévky vyndáme a maso nakrájíme.Maso hovězí vývar
  • KNEDLÍČKY: Petržel nakrájíme nadrobno, v misce rozkvedláme 1 vejce, osolíme, přidáme cca 3 plné lžíce hrubé mouky (podle velikosti vajec), aby těsto nebylo ani příliš řídké ani příliš husté, nakrájenou petržel a důkladně promícháme.Petrželové noky do polévky
  • Pomocí dvou lžic tvoříme noky a vaříme v polévce podle velikosti 3 až 5 minut.Recept noky do polévky
  • Při servírování dáme do polévky nakrájené maso a posypeme polévku nakrájeným libečkem nebo petrželkou.Hovězí polévka s nočky

Tipy:

Čím déle se nechá vývar pomalu táhnout, tím více se z něj uvolní vitamínů, minerálů a kolagenu.

Pokud má cibule čistou slupku, tak jí přidáme i se slupkou a vývar tak získá lepší barvu.

Někdo na konci vaření ještě vývar přecedí přes plátýnko, aby byl úplně čirý, ale není to nutné.

Video receptu