Tato polévka postaví na nohy úplně každého. Recept na poctivý domácí hovězí vývar pomalu tažený, který je ještě doplněný o petrželové noky. Na silný vývar z hovězího masa se vyplatí si počkat i několik hodin.
Ingredience:
0,75 kg hovězí přední maso na polévku
morkové kosti
mrkev
petržel
kousek celeru
cibule
2 stroužky česneku
kousek pórku
sůl
2 bobkové listy
5 x nové koření
10 x pepř celý
- NA CCA 10 NOKŮ:
1 vejce
plocholistá petržel
sůl
cca 3 lžíce hrubé mouky
Postup:
- Do pekáčku dáme hovězí maso a kosti. Přidáme nakrájenou na větší kousky mrkev, celer, petržel a pórek, 1 překrojenou cibuli napůl a česneky. Vše lehce pokapeme olejem a dáme péct do trouby na 200 stupňů na 20 – 25 minut.
- Poté vše přendáme do velkého hrnce, osolíme, přidáme 2 bobkové listy, 5x nové koření, 10x pepř celý, zalijeme studenou vodou aby bylo maso potopené a dáme vařit.
- Na začátku varu se vytvoří pěna, kterou je nutné sebrat.
- Polévku necháme pomalu táhnout (nesmí prudce vařit) několik hodin dokud není maso měkké.
- Vařené měkké maso a kosti z polévky vyndáme a maso nakrájíme.
- KNEDLÍČKY: Petržel nakrájíme nadrobno, v misce rozkvedláme 1 vejce, osolíme, přidáme cca 3 plné lžíce hrubé mouky (podle velikosti vajec), aby těsto nebylo ani příliš řídké ani příliš husté, nakrájenou petržel a důkladně promícháme.
- Pomocí dvou lžic tvoříme noky a vaříme v polévce podle velikosti 3 až 5 minut.
- Při servírování dáme do polévky nakrájené maso a posypeme polévku nakrájeným libečkem nebo petrželkou.
Tipy:
Čím déle se nechá vývar pomalu táhnout, tím více se z něj uvolní vitamínů, minerálů a kolagenu.
Pokud má cibule čistou slupku, tak jí přidáme i se slupkou a vývar tak získá lepší barvu.
Video receptuNěkdo na konci vaření ještě vývar přecedí přes plátýnko, aby byl úplně čirý, ale není to nutné.