
Recept na tradiční poctivou gulášovou polévku s hovězím masem. Polévku podáváme jen tak, nebo například s čerstvým pečivem. Přejeme vám dobrou chuť.
Ingredience:
2 menší cibule
hovězí krk 500 g
vepřové sádlo
1/2 lžičky drceného kmínu
sůl
mletý černý pepř
1 lžička rajčatového protlaku
4 lžičky sladké mleté papriky
2 lžíce hladké mouky
1 litr vývaru nebo vody
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
300 g brambor
2 lžičky majoránky
4 stroužky česneku
Postup:
- 2 menší cibule nakrájíme nadrobno. Hovězí krk 500 g nakrájíme na cca 1,5 x 1,5 cm kostky.
- Cibuli osmažíme na sádle.
- Přidáme hovězí maso které zprudka orestujeme.
- Potom přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, sůl, mletý černý pepř, 1 lžičku rajčatového protlaku, 4 lžičky sladké mleté papriky, 2 lžíce hladké mouky a ještě 1 minutu pozvolna smažíme.
- Poté přilijeme 1 litr vývaru nebo vody, přidáme 1 bobkový list, 4 kuličky nového koření, přivedeme k varu a vaříme maso téměř do měkka.
- Poté přidáme nakrájené brambory a vaříme vše do měkka.
- Nakonec přidáme 2 lžičky sušené majoránky, 4 prolisované stroužky česneku, popřípadě polévku ještě dosolíme a vaříme už jen 2 minuty.
Tipy:
Sladkou mletou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla.
Gulášovou polévku podáváme jen tak, nebo co čerstvým pečivem.
Video receptuPři servírování polévku ozdobíme nakrájenou petrželkou.