Ryby by měl člověk jíst pravidelně. Vyzkoušejte smažený losos s koprovou omáčkou a pečenými bramborami. Jedna z nejoblíbenějších úprav této lahodné ryby.
OMÁČKA:
máslo
1 lžíce hladké mouky
0,5 litru polotučného mléka
0,5 lžičky soli
1 lžíce cukru krystal
2 lžíce octa 8%
100 g smetany ke šlehání
1 lžíce nakrájeného kopru
- PŘÍLOHA:
12 středních brambor
olej
losos s kůží 400 g
sůl
pepř
Postup:
- OMÁČKA: V hrnci rozpustíme kousek másla.
- Přidáme lžíci mouky a 1 minutu za stálého míchání mouku osmažíme.
- Poté přilijeme mléko které rozmícháme mašlovačkou a přivedeme pozvolna k varu. (Je zapotřebí často míchat aby se mléko nepřipálilo). Vaříme od bodu varu 15 minut.
- Pak přidáme 1/2 lžičky soli, 1 lžíci cukru krystal, 2 lžíce octa, 100 g smetany ke šlehání. Vaříme ještě 5 minut. Nakonec přidáme nakrájený kopr a vaříme už jen 1 minutu.
- BRAMBORY: Oškrábané brambory překrájíme napůl nebo na měsíčky pokud jsou velké a dáme na pečící papír rozkrojenou plochu dolů. Zhora brambory potřeme mašlovačkou olejem, osolíme a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 40 minut.
- LOSOS: Lososa s kůží nakrájíme, osolíme a opepříme.
- Lososa smažíme na oleji z obou stran, nejdříve kůží dolů.
- Podáváme společně brambory, omáčku a rybu.
Tipy:
Ryba by se při smažení měla obrátit pouze jednou aby se nerozpadla.
Vyzkoušejte také recept na lahodné lososové chlebíčky.
Video receptuMnožství octa a cukru v omáčce je pouze přibližné, protože každý má rád omáčku jinak kyselou a sladkou.