Recept na klasické chilli con carne s mletým hovězím masem, červenými fazolemi a krájenými rajčaty. Tento recept s rýží prostě musíte vyzkoušet. Do originálního receptu patří i kousek hořké čokolády.
Ingredience:
3 stroužky česneku
1 cibule
1 paprika kapie
500 g hovězí mleté maso
1/2 lžičky mletého kmínu
1/2 lžičky skořice
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky mleté chilli koření (nebo nakrájená chilli paprička)
1 lžička třtinového cukru
sůl
pepř
400 g krájených loupaných rajčat
2 lžičky rajčatového protlaku
hovězí vývar
1 lžička sušeného oregána
2 kostičky hořké čokolády
1 lžíce sójové omáčky
1 plechovka sterilované fazole
Postup:
- Nakrájíme 3 česneky na plátky, 1 cibuli najemno a 1 papriku kapii na proužky.
- Cibuli osmažíme na oleji, poté přidáme mleté maso které orestujeme do tmavé barvy.
- Poté k masu přidáme nakrájenou papriku a česneky, 1/2 lžičky mletého kmínu, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky mletého chilli (nebo nakrájenou chilli papričku), 1 lžičku sladké mleté papriky, 1 lžičku třtinového cukru, trochu pepře, 1 plechovku krájených loupaných rajčat, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 lžičku oregana, podlijeme vývarem a vaříme pod pokličkou 20 minut.
- Pak přidáme 2 kostičky hořké čokolády, 1 lžíci sojové omáčky, 1 plechovku červených sterilovaných fazolí bez šťávy a vše povaříme ještě 10 minut.
- Před koncem směs popřípadě dosolíme nebo opepříme a můžeme podávat s rýží.
Tipy:
K chilli con carne podáváme buď rýži a nebo kukuřičné tortilly.
Vyznavači hodně pálivých pokrmů samozřejmě můžou do chilli con carne přidat nakrájené pálivé chilli papričky podle vlastní chuti a snesitelnosti pálivého.
Video receptuKousek hořké čokolády promění chilli con carne ve skutečnou specialitu. Musíme dát ale opravdu jen kousek.