Obzvláště v létě v sezóně dýní, je tento recept na dýňovou polévku velice oblíbený. Jedná se o jemnou krémovou polévku se smetanou. Můžeme ale přidat klidně i kokosové mléko. Záleží na chuti každého.
Ingredience:
1 větší cibule
1 kg dýně hokaido
1 l vývaru (nebo vody + bujon)
pepř
1/2 lžičky kari koření (volitelné)
200 g smetany na vaření
sůl
kopr
Postup:
- Z očištěné dýně hokaido vydlabeme lžící měkký vnitřek se semínky který vyhodíme.
- Dýni bez semínek nakrájíme na kostičky.
- Cibuli nakrájíme nadrobno a osmažíme v hrnci na oleji. Poté přidáme nakrájenou dýni, přilijeme cca 1 l vývaru (nebo vody a přidáme bujón) a vaříme 15 minut.
- Poté polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.
Pak opět přivedeme polévku k varu. Přidáme trochu pepře, 1/2 lžičky kari koření, přilijeme smetanu na vaření, popřípadě polévku dosolíme a vaříme ještě alespoň 5 minut.- Při podávání polévku ozdobíme vařenými kousky dýně a nakrájeným koprem.
Tipy:
Někdo přidává do dýňové polévky i kousky mrkve kvůli lepší barvě a chuti.
Hokaido dýně se nemusí loupat, stačí pouze odstranit nečisté části.
Video receptuPolévku můžeme posypat opečenými dýňovými semínky nebo rozdrobeným sýrem feta.