Smažené řízky z hlívy ústřičné s bramborem recept

Smažené řízky z hlívy ústřičné s bramborem recept
Smažené řízky z hlívy ústřičné s bramborem recept


Hlíva ústřičná je velice oblíbená houba, a tak si z ní připravíme voňavé smažené řízky s bramborem. Alternativa smažených řízků z bedel. Ta chuť smažené hlívy ústřičné v trojobalu každého prostě dostane. Uvidíte že toto jídlo nebudete vařit naposledy.

Ingredience:

  • brambory

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • sůl

  • 300 g balení hlívy ústřičné

  • olej

  • tatarská omáčka, kečup…

  • NA OBALENÍ:
  • hladká mouka

  • 2 vejce

  • strouhanka

Postup:

  • Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce společně se solí a trochou celého kmínu. Vaříme do měkka.
    Jak vařit brambory
  • Hlívu ústřičnou (použijeme pouze ty měkké horní části bez nohou) obalíme v trojobalu. Připravíme si hladkou mouku, strouhanku a rozkvedláme 2 vejce které i osolíme. Hlívu ústřičnou obalujeme postupně nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
    Obalování hub v trojobalu
  • Smažíme na oleji dozlatova z obou stran a odkládáme na talíř s kuchyňským ubrouskem aby odkapal přebytečný tuk. Smaženou hlívu ústřičnou jako řízek podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
    Smažená hlíva ústřičná

Tipy:

Hlíva ústřičná je zdravá houba a člověk by ji měl pravidelně konzumovat.

Hodně lidí si hlívu ústřičnou oblíbilo právě díky tomu, že lesní houby nerozezná a v obchodě má jistotu, že se jedná skutečně o hlívu a že je jedlá.

Hlíva ústřičná se může konzumovat nejen tepelně zpracovaná například v polévce nebo hlavním chodu, ale také jí lze podávat jako syrovou v salátu. Ne každému ale tato forma bez tepelné úpravy vyhovuje.

Hlíva ústřičná se dá pěstovat i doma nebo na zahradě. Stačí si koupit substrát s naočkovanou sadbou v už připraveném balíčku s kompletním návodem.

Video receptu