Hlíva ústřičná je velice oblíbená houba, a tak si z ní připravíme voňavé smažené řízky s bramborem. Alternativa smažených řízků z bedel. Ta chuť smažené hlívy ústřičné v trojobalu každého prostě dostane. Uvidíte že toto jídlo nebudete vařit naposledy.
Ingredience:
brambory
1/2 lžičky celého kmínu
sůl
300 g balení hlívy ústřičné
olej
tatarská omáčka, kečup…
- NA OBALENÍ:
hladká mouka
2 vejce
strouhanka
Postup:
- Brambory nakrájíme na kostičky a dáme vařit do hrnce společně se solí a trochou celého kmínu. Vaříme do měkka.
- Hlívu ústřičnou (použijeme pouze ty měkké horní části bez nohou) obalíme v trojobalu. Připravíme si hladkou mouku, strouhanku a rozkvedláme 2 vejce které i osolíme. Hlívu ústřičnou obalujeme postupně nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Smažíme na oleji dozlatova z obou stran a odkládáme na talíř s kuchyňským ubrouskem aby odkapal přebytečný tuk. Smaženou hlívu ústřičnou jako řízek podáváme s vařeným bramborem a tatarskou omáčkou.
Tipy:
Hlíva ústřičná je zdravá houba a člověk by ji měl pravidelně konzumovat.
Hodně lidí si hlívu ústřičnou oblíbilo právě díky tomu, že lesní houby nerozezná a v obchodě má jistotu, že se jedná skutečně o hlívu a že je jedlá.
Hlíva ústřičná se může konzumovat nejen tepelně zpracovaná například v polévce nebo hlavním chodu, ale také jí lze podávat jako syrovou v salátu. Ne každému ale tato forma bez tepelné úpravy vyhovuje.
Video receptuHlíva ústřičná se dá pěstovat i doma nebo na zahradě. Stačí si koupit substrát s naočkovanou sadbou v už připraveném balíčku s kompletním návodem.