Babiččin mazanec recept

Babiččin mazanec recept
Babiččin mazanec recept


Každá babička má svůj osvědčený recept na mazanec který peče pravidelně. Můžete vyzkoušet jeden recept z nich, na opravdu nadýchaný lahodný mazanec. Mazanec se peče na Velikonoce z kynutého sladkého těsta a je to taková tradice. Upéct si ho ale můžete samozřejmě i kdykoliv během roku.

Ingredience:

  • 115 ml vlažného mléka

  • 20 g droždí (1/2 kostky)

  • 230 g hladké mouky

  • 100 g polohrubé mouky

  • 80 g cukr krystal

  • 1 sáček vanilkový cukr

  • 1/2 lžičky soli

  • 70 g změklé máslo

  • 1 vejce

  • rozinky 50 g

  • 1 vejce na potření

  • plátky mandlí

Postup:

  • Do 115 ml vlažného mléka přidáme lžičku cukru krystal a 20g droždí a mícháním ho rozpustíme. Necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
    Kvásek
  • Na těsto smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, jeden pytlíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky soli, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, kvásek (z 1. bodu), 50 g rozinek a vypracujeme důkladně těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut nakynout.
  • Poté na pomoučeném vále z těsta vypracujeme bochánek který přendáme na pečící papír na plech a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout ještě další hodinu.
  • Poté mazanec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Nahoře můžeme udělat nožem křížek (podle toho jestli chceme aby nám mazanec praskl při pečení nebo ne).
    Kynutí bochánku
  • Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 40 až 50 minut.

Tipy:

Čím větší křížek nožem uděláme na středu mazance, tím více praskne.

Sůl je v receptu uvedena správně a i když se jedná o sladké pečivo, tak do něj špetka soli patří.

Pečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Více se o této tradici dočtete na internetu.

Video receptu