Každá babička má svůj osvědčený recept na mazanec který peče pravidelně. Můžete vyzkoušet jeden recept z nich, na opravdu nadýchaný lahodný mazanec. Mazanec se peče na Velikonoce z kynutého sladkého těsta a je to taková tradice. Upéct si ho ale můžete samozřejmě i kdykoliv během roku.
Ingredience:
115 ml vlažného mléka
20 g droždí (1/2 kostky)
230 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
80 g cukr krystal
1 sáček vanilkový cukr
1/2 lžičky soli
70 g změklé máslo
1 vejce
rozinky 50 g
1 vejce na potření
plátky mandlí
Postup:
- Do 115 ml vlažného mléka přidáme lžičku cukru krystal a 20g droždí a mícháním ho rozpustíme. Necháme na teplém místě 15 minut vzejít kvásek.
- Na těsto smícháme 230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 80 g cukru krystal, jeden pytlíček vanilkového cukru, 1/2 lžičky soli, 70 g rozpuštěného másla, 1 vejce, kvásek (z 1. bodu), 50 g rozinek a vypracujeme důkladně těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut nakynout.
- Poté na pomoučeném vále z těsta vypracujeme bochánek který přendáme na pečící papír na plech a necháme na teplém místě pod utěrkou kynout ještě další hodinu.
- Poté mazanec potřeme rozkvedlaným vajíčkem a posypeme plátky mandlí. Nahoře můžeme udělat nožem křížek (podle toho jestli chceme aby nám mazanec praskl při pečení nebo ne).
- Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů cca 40 až 50 minut.
Tipy:
Čím větší křížek nožem uděláme na středu mazance, tím více praskne.
Sůl je v receptu uvedena správně a i když se jedná o sladké pečivo, tak do něj špetka soli patří.
Video receptuPečení mazance probíhalo tradičně na Bílou sobotu. Více se o této tradici dočtete na internetu.