Recept na šťavnatý vepřový řízek z krkovice. Díky tuku v krkovici nebude řízek vůbec vysušený. Jako přílohu zvolíme vařené brambory nebo hranolky. Podle receptu níže připravíte hranolky v troubě téměř bez tuku.
Ingredience:
vepřová krkovice
sůl
pepř
olej
brambory
- NA OBALENÍ:
hladká mouka
vejce
strouhanka
- DIP:
1 malá cibulka
150 ml zakysané smetany
1 lžíce krájeného kopru
2 stroužky prolisovaného česneku
Postup:
- Plátky vepřové krkovice naklepeme z obou stran.
- Okraje krkovice trochu nařízneme aby se maso při smažení nekroutilo. Maso osolíme a opepříme.
- Na obalení si připravíme hladkou mouku, strouhanku a rozkvedlané vejce. Řízky z obou stran obalíme nejdříve v mouce, poté ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Řízky smažíme z obou stran na pánvi na oleji.
- Oloupané brambory nakrájíme na hranolky a rozprostřeme na pečící papír. Osolíme a jemně pokapeme olejem. Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 25 minut.
- DIP: K zakysané smetaně přidáme nadrobno nakrájenou malou cibulku, nakrájený kopr, prolisovaný česnek, sůl, pepř a důkladně promícháme.
- Podáváme společně hranolky, řízek a dip.
Tipy:
Ke smaženému řízku se hodí příloha jako například nakládané kapie nebo kyselé okurky.
Při naklepání masa použijeme igelitový sáček. Šťáva z masa pak nastříká po celé kuchyni.
Video receptuŘízky po osmažení odkládáme na ubrousky. Díky tomu se zbavíme nezdravého tuku který je na řízku navíc.