Recept na domácí pizzu. Už nemusíte chodit na dobrou pizzu do pizzerie, ale můžete si ji upéct doma. Příprava není vůbec složitá. Navíc můžete použít ingredience které vám nejvíce chutnají a pěkně bohatě si pizzu obložit.
INGREDIENCE NA 2 PIZZY PRŮMĚR 28 CM:
125 ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru krystal
2 lžíce olivového oleje
20 gramů čerstvého droždí
200 g hladké mouky
1/2 lžičky soli
- NA PIZZU:
šunka, čabajka…
sýr vcelku
žampiony
olivy
200 ml rajčatového pyré
sůl
pepř
1 lžička cukru moučka
koření oregáno
Postup:
- KVÁSEK: Smícháme 125 ml vlažné vody, 1/2 lžičky cukru krystal, 2 lžíce olivového oleje, 20 gramů čerstvého droždí a necháme 20 minut v teple vzejít kvásek.
- TĚSTO: Smícháme 200 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, přidáme kvásek a důkladně vypracujeme těsto. Těsto necháme v teple pod utěrkou 1 hodinu kynout.
- Mezitím nastrouháme sýr nahrubo, nakrájíme čabajku nebo šunku, žampiony, černé olivy a žampiony.
- K rajčatovému pyré přidáme sůl, pepř, 1 lžičku cukru a důkladně promícháme.
- Na pomoučeném vále vyválíme z vykynutého těsta dvě placky o průměru cca 28 cm. Těsto můžeme po vyválení oříznout podle velké poklice na hrnec, aby mělo pěkný tvar. Těsto přendáme na pečící papír a natřeme na něj rajčatové pyré.
- Posypeme strouhaným sýrem, přidáme žampiony, salám, černé olivy a nakonec vše posypeme sušeným oregánem.
- Pizzu pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 17 minut.
Tipy:
Délka pečení pizzy, záleží na tloušťce těsta a množství ingrediencí. Proto je uvedených 17 minut pouze orientačních.
V italských pizzeriích se těsto neválí válečkem ale vytahuje se nadhazováním. Člověk bez dostatečných zkušeností to ale jen těžko zvládne.
Video receptuNa pizzu můžeme samozřejmě použít i další ingredience jako je například kukuřice nebo lístky bazalky či plátky mozzarelly.