Hrachová polévka s klobásou a cibulkou recept

Hrachová polévka s klobásou a cibulkou recept



Luštěniny by měl každý člověk konzumovat pravidelně a hrachová polévka s klobásou a cibulkou je ideální volba. Hustá polévka která vydatně zasytí. Kromě hrachu, lze tuto polévku uvařit i z cizrny a chutná stejně dobře.

Ingredience:

  • 500 g žlutého půleného hrachu

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 lžička majoránky

  • 3 stroužky česneku

  • bujon

  • pepř

  • sůl

  • 2 cibule

  • 1 klobása

  • olej

  • sladká mletá paprika

Postup:

  • Žlutý hrách namočíme podle návodu na obalu. Poté ho propláchneme, zalijeme čistou vodou, přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a dáme vařit. Nesolíme!!!
    Vaření hrachu
  • Když je hrách měkký, tak vyndáme koření (bobkový list a nové koření) a směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přivedeme k varu a přidáme lžičku majoránky, bujón, prolisovaný česnek a polévku opepříme, dosolíme a vaříme ještě 5 minut.
    Mixování polévky
  • Dvě cibule nakrájíme na měsíčky a klobásu na kostičky. Obojí osmažíme společně na oleji. Před koncem můžeme přidat špetku sladké papriky pro barvu. Tu už ale pak nesnažíme dlouho protože by zhořkla.
    Smažení klobásky
  • Smaženou klobásu s cibulí dáme navrch a posypeme polévku sekanou petrželkou.
    Polévka s klobásou

Tipy:

Luštěniny nikdy nesolíme předem, ale až když je jídlo téměř hotové a jsou měkké. Jinak by se vařily mnohem déle.

Pokud používáme do polévky nebo jiných receptů klobásu, je vždycky lepší ji předem oloupat pokud to jde.

Jestli nechceme použít tučnou a pálivou klobásu, můžeme použít šunkovou klobásu. To je taková dietnější varianta.