Luštěniny by měl každý člověk konzumovat pravidelně a hrachová polévka s klobásou a cibulkou je ideální volba. Hustá polévka která vydatně zasytí. Kromě hrachu, lze tuto polévku uvařit i z cizrny a chutná stejně dobře.
Ingredience:
500 g žlutého půleného hrachu
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
1 lžička majoránky
3 stroužky česneku
bujon
pepř
sůl
2 cibule
1 klobása
olej
sladká mletá paprika
Postup:
- Žlutý hrách namočíme podle návodu na obalu. Poté ho propláchneme, zalijeme čistou vodou, přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření a dáme vařit. Nesolíme!!!
- Když je hrách měkký, tak vyndáme koření (bobkový list a nové koření) a směs rozmixujeme ponorným mixérem dohladka. Přivedeme k varu a přidáme lžičku majoránky, bujón, prolisovaný česnek a polévku opepříme, dosolíme a vaříme ještě 5 minut.
- Dvě cibule nakrájíme na měsíčky a klobásu na kostičky. Obojí osmažíme společně na oleji. Před koncem můžeme přidat špetku sladké papriky pro barvu. Tu už ale pak nesnažíme dlouho protože by zhořkla.
- Smaženou klobásu s cibulí dáme navrch a posypeme polévku sekanou petrželkou.
Tipy:
Luštěniny nikdy nesolíme předem, ale až když je jídlo téměř hotové a jsou měkké. Jinak by se vařily mnohem déle.
Pokud používáme do polévky nebo jiných receptů klobásu, je vždycky lepší ji předem oloupat pokud to jde.
Video receptuJestli nechceme použít tučnou a pálivou klobásu, můžeme použít šunkovou klobásu. To je taková dietnější varianta.