Stánkové langoše zná asi každý. Všichni si je občas rádi dáme na různých akcích. Dneska si uvaříme domácí langoše podle jednoduchého receptu. Určitě si vzpomenete při smažení langošů na tu vůni která je pro ně typická. Důležité je přidávat do těsta všechny ingredience vlažné. Jinak kvásek prostě nevzejde.
Ingredience:
300 ml mléka
1/2 lžičky cukr krystal
1 kostka droždí (42 g)
0,5 kg mouky
1/2 lžičky soli
olej
- NA POTŘENÍ:
prolisovaný česnek, kečup, tatarka, nastrouhaný tvrdý sýr…
Postup:
- KVÁSEK:
Smícháme 300 ml vlažného mléka, 1/2 lžičky cukru a jednu kostku droždí (42 g). Vše důkladně rozmícháme a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek. - Na těsto na langoše smícháme 0,5 kg hladké mouky a půl lžičky soli. Poté přidáme hotový kvásek (z bodu 1) a vypracujeme těsto které necháme v teple 30 minut kynout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 8 kusů které necháme pod utěrkou ještě 10 minut kynout. Poté z každého kusu vyválíme válečkem na pomoučeném vále placku kterou smažíme na oleji z obou stran.
- Hotové langoše potřeme prolisovaným česnekem a kečupem nebo tatarskou omáčkou a posypeme strouhaným sýrem.
Tipy:
Na langoše můžeme použít nejrůznější druhy sýrů a podle toho budou chuťově výrazné.
Langoše se smaží ve vyšší vrstvě oleje z obou stran pěkně dozlatova.
Video receptuNejlepší langoše jsou podávané za tepla než vychladnou. Díky tomu se krásně rozvoní prolisovaný česnek kterým se langoše potírají.