Jednoduchý recept na trenčanský párek s fazolí, který si jednou za čas dáváme úplně všichni. Proč si tedy tuto lahůdku neuvařit doma? Jako příloha je ideální čerstvé pečivo.
Ingredience:
400 g fazole bílé velké
3 stroužky česneku
1 cibule
4 debrecínské párky
olej
1 lžička sladké mleté papriky
140 g rajčatového protlaku
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
1 litr kuřecího vývaru
1 lžíce sladké chilli omáčky
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
pepř
sůl
1 lžička cukru krystal
PŘÍLOHA: chleba
Postup:
- Propláchnuté fazole namočíme přes noc. Druhý den je opět propláchneme čistou vodou a uvaříme v nové vodě doměkka.
- Začneme tím, že 3 stroužky česneku a 1 cibuli nakrájíme nadrobno.
- Potom 4 nožičky párků nakrájíme na špalíčky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji.
- Poté přidáme nakrájený česnek, 1 lžičku sladké mleté papriky, rajčatový protlak (140 g), 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, 20 vteřin vše orestujeme a zalijeme vývarem (1 litr) a vše dobře rozmícháme metličkou.
- Přidáme 1 lžíci sladké chilli omáčky, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a vaříme 20 minut.
- Nakonec přidáme vařené a scezené fazole, nakrájené párky, mletý pepř, 1 lžičku cukru krystal, popřípadě dosolíme a vaříme už jen 2 minuty. Podáváme s chlebem.
Tipy:
Na talíři pokrm dozdobíme nakrájenou petrželkou.
Pokud máte rádi pálivá jídla, můžete přidat nakrájenou chilli papričku.
Video receptuKromě párků můžete do receptu použít klidně i kvalitní dobrou pikantní klobásu.