Sterilované kapie jsou vynikající nejen jako kyselá příloha k jídlu, ale hodí se například i na chlebíčky nebo jednohubky. Jsou velice oblíbené. Nejenže sterilované kapie dodají jídlu vynikající kyselou chuť, ale zároveň i krásnou barvu, například v pomazánkách.
Ingredience:
1 cibule
2 papriky kapie
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
10 kuliček celého pepře
4 hřebíčky
500 ml vody
160 ml octa
2 lžíce cukr krystal
1 lžička soli
olej
Postup:
- Cibuli a červené kapie bez jádřinců a bílých částí nakrájíme na nudličky.
- Plníme střídavě do sklenic společně s novým kořením, bobkovým listem, celým pepřem a hřebíčkem.
- V hrnci svaříme 500 ml vody, 160 ml octa, 2 lžíce cukru krystal a 1 lžičku soli. Směs 1 minutu převaříme a poté zalijeme papriky ve sklenicích 1 cm pod okraj. Nakonec do každé sklenice přidáme 1 lžíci oleje a důkladně utáhneme víčka.
- V hrnci sterilujeme při 80 stupních 20 minut.
- Poté necháme papriky vychladnout na prkénku.
TIPY:
Zavařené sterilované kapie vydrží v chladu a temnu klidně i rok.
Při zavařování můžeme použít různé barvy paprik, například zelenou, žlutou nebo červenou.
Video receptuKdo má raději méně kyselé zavařeniny, může přidat o trochu cukru více.