
Nejoblíbenější vánoční cukroví mnoha lidí jsou krémová kolečka máčená v čokoládě a sypaná oříšky. Základem je použít do receptu opravdu kvalitní ingredience.
INGREDIENCE 25 KS:
- TĚSTO:
210 g hladké mouky
70 g cukru moučka
1 vanilkový cukr (20 g)
150 g rozpuštěného a vychladlého másla
2 žloutky
- KRÉM:
2 vejce
80 g cukru krystal
20 g kakaa
1 vanilkový cukr (20g)
160 g změklého másla
- NA OZDOBU:
čokoládová poleva
mleté oříšky
Postup:
- TĚSTO: Smícháme 210 g hladké mouky, 70 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr (20 g), 150 g rozpuštěného a vychladlého másla, 2 žloutky a důkladně vypracujeme těsto. Těsto zabalíme do potravinové fólie a dáme alespoň na 1 hodinu do ledničky.
- Poté posypeme vál hladkou moukou a těsto vyválíme na placku silnou 3 mm.
Do těsta vykrojíme vykrajovátkem kolečka cca 5 cm. - Vykrojená kolečka přendáme na pečící papír a vykrojíme středy cca 2,5 cm.
- Kolečka pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 10 minut.
- KRÉM: Ve vodní lázni vyšleháme 2 vejce, 80 g cukru krystal, 20 g kakaa, 1 vanilkový cukr (20 g).
- Poté skleněnou mísu vyndáme z vodní lázně a do krému zašleháme ještě 160 g rozpuštěného a vychladlého másla. Poté dáme krém ztuhnout do ledničky.
- Vychladnutý krém nanášíme na pečená kolečka a poté je dáme opět vychladit do lednice.
- Nakonec kolečka namočíme v rozpuštěné čokoládové polevě a posypeme rozemletými oříšky.
Tipy:
Kolečka můžeme posypat například i nasekanými pistáciemi.
Na namáčení koleček použijeme tmavou nebo světlou čokoládovou polevu.
Video receptuVyzkoušejte také recept na vynikající ořechové košíčky.