
Hlavní chod který dokáže opravdu zasytit každého. Vyzkoušejte recept na lahodné a jemné cuketové zelí, podávané s chutnými malými bramboráčky a uzeným masem. Ideální na nedělní oběd pro celou rodinu.
BRAMBORÁČKY:
1 kg brambor
2 vejce
1 lžička soli
4 lžičky sušené majoránky
pepř
1 lžíce hladké mouky
6 prolisovaných stroužků česneku
olej
- CUKETOVÉ ZELÍ:
850 g mladých cuket bez velkých semen
1 středně velký brambor
1 cibule
200 ml vody
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli
2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti)
4 – 5 lžic octa (podle chuti)
- UZENÉ MASO:
uzená plec, krkovice, kýta…
olej
BRAMBORÁČKY:
- Oškrábané brambory nastrouháme najemno.
- Z brambor vymačkáme vodu kterou vylijeme.
- K nastrouhaným bramborům přidáme 2 vejce, 1 lžičku soli, 4 lžičky sušené majoránky, pepř mletý, 1 lžíci hladké mouky, 6 prolisovaných stroužků česneku a vše důkladně promícháme.
- Lžící tvoříme bramboráčky a smažíme pozvolna z obou stran na oleji na pánvi.
CUKROVÉ ZELÍ:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.
- Na hrubém struhadle nastrouháme 800 g cukety bez semen.
Na jemném struhadle nastrouháme 1 středně velký brambor. - Cibuli osmažíme na oleji.
- Poté přidáme nastrouhanou cuketu a nastrouhaný brambor, 200 ml vody, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžičku soli, 2 – 3 lžíce cukru krystal (podle chuti), 4 – 5 lžic octa (podle chuti) a dusíme pod poklicí 5 minut.
- Pak zelí vaříme ještě 10 minut bez poklice aby se vyvařila voda a je hotové.
UZENÉ MASO:
- Plátky uzeného masa osmažíme pozvolna na oleji. Pokud je ale uzené maso hodně tuhé, tak je dobré ho před smažením povařit ve vodě.
Tipy:
Poměr surovin je v receptu na zelí pouze přibližný, protože každý má rád zelí jinak sladké a kyselé.
Kromě cuketového zelí existuje ještě kedlubnové zelí či cibulové zelí.
Video receptuZ cukety použijeme pouze tvrdou část bez velkých semen, ty dáme stranou.