Recept na jemnou mixovanou hrachovou kaši, kterou podáváme s uzeným masem. Staročeský velice dobrý recept, který je poslední dobou stále více oblíbený. Jako příloha se hodí párek, nebo uzené maso, či opečená klobása.
Ingredience:
500 g žlutého půleného hrachu
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
voda
sůl
3 prolisované stroužky česneku
2 lžičky majoránky
pepř
uzené maso (plec, kýta, krkovice…)
olej
kyselé okurky
listová petržel na ozdobu
Postup:
- Žlutý půlený hrách 500 g propláchneme vodou. Přidáme 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, zalijeme vodou aby byl hrách potopený a dáme vařit. Během vaření neustále doléváme vodu aby byla cca 1 cm nad hrách.
- Když je hrách vařený a měkký, tak z něj vyndáme bobkové listy a nové koření. Hrách osolíme, přidáme 3 prolisované stroužky česneku, 2 lžičky majoránky, mletý pepř a vaříme ještě 3 minuty.
- Poté kašli rozmixujeme ponorným tyčovým mixérem. Kaše je hotová.
- Uzené maso uvaříme ve vodě doměkka.
- Poté ho nakrájíme na plátky a z obou stran osmažíme na oleji na pánvi. Podáváme společně uzené maso s hrachovou kaší a kyselou okurkou.
Tipy:
Žlutý půlený hrách má tu výhodu, že se nemusí namáčet předem a může se vařit rovnou.
Vyzkoušejte také recept na vynikající domácí rychlokvašky.
Na hrachovou kaši můžeme také při servírování přidat nakrájenou osmaženou cibulkou.
Video receptuLuštěniny se vždy solí až nakonec po uvaření až když jsou měkké.