Zelí z červené řepy si zamilujete. Chutná podobně jako klasické zelí, ale navíc je ještě hodně zdravé a celková chuť je jemnější. Jestli si uděláte zelí kyselejší nebo sladší, záleží pouze na vás. Každopádně si ho určitě oblíbíte.
KRKOVICE:
2 stroužky česneku
1 velká cibule
4 plátky vepřové krkovice
sůl
pepř
celý kmín
- ZELÍ:
1 cibule
900 g červené řepy
olej
200 ml vody
1 lžička soli
1/2 lžičky celého kmínu
2 – 4 lžíce octa podle chuti (8% ocet)
1 lžíce třtinového cukru
Postup:
- KRKOVICE: Do pekáčku nalijeme sklenici vody, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 2 nakrájené stroužky česneku, a krkovice které osolíme, opepříme a posypeme celým kmínem.
- Pečeme přikryté na 220 stupňů doměkka. Poté maso odkryjeme a dopečeme na barvu.
- ZELÍ Z ŘEPY: Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme nastrouhanou řepu, 200 ml vody, 1 menší lžičku soli, 1/2 lžičky celého kmínu, 2 až 4 lžíce octa (podle chuti), 1 lžíci třtinového cukru a dusíme pod poklicí za občasného míchání doměkka. Poté popřípadě ještě dochutíme – sůl, cukr, ocet.
- Zelí z červené řepy podáváme společně s pečenou krkovicí a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.
Tipy:
Kromě klasického zelí a zelí z červené řepy, existuje ještě například kedlubnové zelí a nebo cibulové zelí. Ty také stojí za vyzkoušení.
Množství cukru, octu a soli, je v receptu pouze přibližné. Protože někdo má rád zelí kyselejší a někdo sladší.
Video receptuPři strouhání řepy dáváme pozor, protože je to barvivo které jde špatně vyčistit například z oblečení..