Zelí z červené řepy s pečenou krkovicí a knedlíkem recept

Zelí z červené řepy s pečenou krkovicí
Zelí z červené řepy s pečenou krkovicí


Zelí z červené řepy si zamilujete. Chutná podobně jako klasické zelí, ale navíc je ještě hodně zdravé a celková chuť je jemnější. Jestli si uděláte zelí kyselejší nebo sladší, záleží pouze na vás. Každopádně si ho určitě oblíbíte.

KRKOVICE:

  • 2 stroužky česneku

  • 1 velká cibule

  • 4 plátky vepřové krkovice

  • sůl

  • pepř

  • celý kmín

  • ZELÍ:
  • 1 cibule

  • 900 g červené řepy

  • olej

  • 200 ml vody

  • 1 lžička soli

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 2 – 4 lžíce octa podle chuti (8% ocet)

  • 1 lžíce třtinového cukru

Postup:

  • KRKOVICE: Do pekáčku nalijeme sklenici vody, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a 2 nakrájené stroužky česneku, a krkovice které osolíme, opepříme a posypeme celým kmínem. Krkovice na cibuli
  • Pečeme přikryté na 220 stupňů doměkka. Poté maso odkryjeme a dopečeme na barvu.Pečení krkovice
  • ZELÍ Z ŘEPY: Červenou řepu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Na oleji v hrnci osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, poté přidáme nastrouhanou řepu, 200 ml vody, 1 menší lžičku soli, 1/2 lžičky celého kmínu, 2 až 4 lžíce octa (podle chuti), 1 lžíci třtinového cukru a dusíme pod poklicí za občasného míchání doměkka. Poté popřípadě ještě dochutíme – sůl, cukr, ocet.Zelí z řepy recept
  • Zelí z červené řepy podáváme společně s pečenou krkovicí a bramborovým nebo houskovým knedlíkem.Zelí z řepy, maso a knedlík

Tipy:

Kromě klasického zelí a zelí z červené řepy, existuje ještě například kedlubnové zelí a nebo cibulové zelí. Ty také stojí za vyzkoušení.

Množství cukru, octu a soli, je v receptu pouze přibližné. Protože někdo má rád zelí kyselejší a někdo sladší.

Při strouhání řepy dáváme pozor, protože je to barvivo které jde špatně vyčistit například z oblečení..

Video receptu