Záhorácký závitek je slovenská tradiční specialita, která je oblíbená i u nás. Jedná se o kombinaci vepřového masa, zelí a uzeného masa. Nejčastěji se tento pokrm podává s vařeným bramborem.
Ingredience:
1 cibule
250 g anglické slaniny vcelku
4 plátky vepřové krkovice
sůl
pepř
2 prolisované stroužky česneku
drcený kmín
300 g kysaného zelí bez šťávy
vývar
PŘÍLOHA: vařené brambory
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno a anglickou slaninu na kostičky.
- Cibuli dáme do pekáče. Vepřové krkovice naklepeme, osolíme a opepříme.
- Krkovice potřeme prolisovaným česnekem a posypeme drceným kmínem. Na každou krkovici dáme trochu kysaného zelí a trochu nakrájené anglické slaniny.
- Závitky srolujeme a zajistíme párátky a přidáme je společně se zbytkem slaniny a kysaného zelí do pekáčku k cibuli.
- Závitky podlijeme vývarem a pečeme v předehřáté troubě při 180 stupních doměkka. Během pečení závitky poléváme výpekem popřípadě přidáme ještě trochu vody nebo vývaru.
- Záhorácké závitky podáváme s vařeným bramborem.
Tipy:
Čím větší krkovice použijeme, tím lépe se nám budou závitky rolovat.
K zajištění závitku proti rozmotání použijeme buď párátka a nebo kuchyňský provázek.
Video receptuKromě vepřové krkovice můžeme použít do receptu i vepřovou kýtu.