Recept na vepřové maso ve smetanovo paprikové omáčce. Chuťově tento pokrm připomíná kuře na paprice. Podáváme s kynutým knedlíkem a nakrájenou cibulkou. Maso použijeme vepřové, například kýtu nebo plec.
Ingredience:
1 cibule
2 červené papriky
3 stroužky česneku
800 g vepřové maso (kýta, plec…)
olej
2 lžíce sladké mleté papriky
pepř
sůl
vývar (nebo voda a můžeme použít bujon)
200 ml smetany na vaření
1 lžíce hladké mouky
- PŘÍLOHA:
kynutý knedlík nebo těstoviny
Postup:
- Nakrájíme cibuli, papriky kapie a česneky.
- Vepřové maso nakrájíme na kostičky.
- Cibuli zesklovatíme na oleji, poté přidáme nakrájené maso a zprudka orestujeme. Nakonec přidáme nakrájené kapie a česneky, 2 lžíce sladké mleté papriky, pepř, jen krátce orestujeme aby paprika nezhořkla a zalijeme vývarem (nebo vodou a můžeme přidat bujón). Maso musí být potopené a vaříme pod poklicí doměkka.
- Mezitím si smícháme na zahuštění 200 ml smetany na vaření a 1 lžíci hladké mouky. Směs musíme důkladně rozmíchat aby mouka nevytvořila hrudky. Když je maso měkké, přilijeme směs mouky se smetanou a ještě důkladně převaříme.
- Nakonec omáčku popřípadě dosolíme a můžeme podávat. Jako příloha těstoviny nebo kynutý knedlík.
Tipy:
Mouku po přidání do omáčky je nutné vždy minimálně 10 minut převařit.
Sladkou mletou papriku nikdy nesmažíme dlouho, protože by zhořkla a zkazila výslednou chuť pokrmu.
Video receptuTento recept lze uvařit nejen z vepřového, ale i z kuřecího, nebo krůtího masa.