Šťavnaté masové kuličky z mletého masa pečené v troubě podle tohoto receptu podávané s hořčicovou omáčkou jsou doslova lahůdka. Jako příloha hranolky. Příprava je díky pečení v troubě mnohem jednodušší než smažení na pánvi.
Ingredience:
500 g vepřového mletého masa
1 menší lžička soli
1 cibule
pepř
1 lžička sladké mleté papriky
3 prolisované stroužky česneku
1 vejce
2 až 3 lžíce strouhanky
- OMÁČKA:
1 lžíce medu
3 plné lžíce plnotučné hořčice
1 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíce sójové omáčky
200 ml smetany ke šlehání 33 %
- PŘÍLOHA:
hranolky
na ozdobu listová petrželka
Postup:
- Nakrájíme 1 cibuli nadrobno.
- Do mísy dáme 500 g mletého vepřového masa, přidáme 1 menší lžičku soli, nakrájenou cibuli, mletý pepř, 1 lžičku sladké mleté papriky, 3 prolisované stroužky česneku, 1 vejce, 2 až 3 lžíce strouhanky a vše důkladně promícháme.
- Ze směsi tvoříme kuličky cca 10 kusů, které dáme na pečící papír.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 40 minut.
- OMÁČKA: Smícháme 1 lžíci medu, 3 plné lžíce plnotučné hořčice, 1 lžíci worcesterové omáčky a 1 lžíci sójové omáčky.
- Směs nalijeme na horkou pánev, přilijeme 200 ml smetany ke šlehání 33 % a 1 minutu převaříme.
- Maso podáváme společně s omáčkou a jako přílohu zvolíme například hranolky.
Tipy:
Masové kuličky a hranolky můžeme na ozdobu posypat nakrájenou petrželkou.
Pečící papír se nepotírá olejem a kuličky se pokládají přímo na něj.
Video receptuMleté maso můžeme použít vepřové, nebo hovězí, či mix obou.