Trenčanský párek s fazolí recept

Trenčanský párek s fazolí recept
Trenčanský párek s fazolí recept


Trenčanský párek s fazolí – domácí recept na klasiku

Jednoduchý recept na trenčanský párek s fazolí, který si jednou za čas dáváme úplně všichni. Proč si tedy tuto lahůdku neuvařit doma? Jako příloha je ideální čerstvé pečivo.

Trenčanský párek s fazolí je legendárním pokrmem, který si zamilovaly generace Čechů a Slováků. Tento recept přináší autentickou chuť, kterou znáte z konzerv, ale v mnohem chutnější a zdravější domácí podobě. Kombinace měkkých bílých fazolí s pikantními debrecínskými párky v bohaté rajčatové omáčce ochucené paprikou a kořením je prostě neodolatelná. Příprava je překvapivě jednoduchá a výsledek je dokonalým jídlem pro rychlý oběd, večeři nebo jako sytá svačina. Podává se s čerstvým chlebem, který nasákne lahodnou omáčku.

Proč si zamilujete domácí trenčanský párek s fazolí

Tento pokrm má několik nezpochybnitelných výhod. Za prvé, je mnohem chutnější a zdravější než konzervovaná verze – bez zbytečných konzervantů a s čerstvými surovinami. Za druhé, je to sytý a výživný pokrm, který zasytí celou rodinu. Za třetí, příprava je jednoduchá a zvládne ji i začátečník. Za čtvrté, je to ekonomicky výhodné jídlo z dostupných surovin.

Rajčatový protlak a sladká paprika vytváří bohatou omáčku s krásnou barvou. Debrecínské párky dodávají pikantní chuť, fazole sytost a bílkoviny. Bobkový list a nové koření pak přidávají tradiční českou chuť. Výsledkem je dokonalá harmonie chutí, která vás přenese do dětství.

Co budete potřebovat – suroviny

Ingredience:

  • 400 g fazole bílé velké

  • 3 stroužky česneku

  • 1 cibule

  • 4 debrecínské párky

  • olej

  • 1 lžička sladké mleté papriky

  • 140 g rajčatového protlaku

  • 1 vrchovatá lžíce hladké mouky

  • 1 litr kuřecího vývaru

  • 1 lžíce sladké chilli omáčky

  • 3 kuličky nového koření

  • 1 bobkový list

  • pepř

  • sůl

  • 1 lžička cukru krystal

  • PŘÍLOHA: chleba

Výběr kvalitních surovin

Fazole: Použijte velké bílé fazole – mají krémovou texturu a dobře absorbují chutě. Fazole namočte přes noc, aby se zkrátila doba vaření. Párky: Debrecínské párky jsou ideální pro svou pikantní chuť. Můžete použít i jiné kvalitní párky s vysokým obsahem masa. Rajčatový protlak: Volte koncentrovaný protlak pro intenzivní chuť. Sladká mletá paprika: Kvalitní maďarská paprika dodá pokrmu krásnou barvu a chuť.

Postup přípravy krok za krokem

Postup:

  • Propláchnuté fazole namočíme přes noc. Druhý den je opět propláchneme čistou vodou a uvaříme v nové vodě doměkka.Fazole v rajčatové omáčce recept
  • Začneme tím, že 3 stroužky česneku a 1 cibuli nakrájíme nadrobno.Cibule s česnekem
  • Potom 4 nožičky párků nakrájíme na špalíčky.Párky s fazolí recept
  • Cibuli zesklovatíme na oleji.Smažená cibule
  • Poté přidáme nakrájený česnek, 1 lžičku sladké mleté papriky, rajčatový protlak (140 g), 1 vrchovatou lžíci hladké mouky, 20 vteřin vše orestujeme a zalijeme vývarem (1 litr) a vše dobře rozmícháme metličkou.Bílé fazole v rajčatové omáčce recept
  • Přidáme 1 lžíci sladké chilli omáčky, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list a vaříme 20 minut.Rajčatová omáčka recept
  • Nakonec přidáme vařené a scezené fazole, nakrájené párky, mletý pepř, 1 lžičku cukru krystal, popřípadě dosolíme a vaříme už jen 2 minuty. Podáváme s chlebem.Fazole s párkem recept

Užitečné tipy a triky

Tipy:

Na talíři pokrm dozdobíme nakrájenou petrželkou.

Pokud máte rádi pálivá jídla, můžete přidat nakrájenou chilli papričku.

Kromě párků můžete do receptu použít klidně i kvalitní dobrou pikantní klobásu.

Video recept – Jak připravit trenčanský párek s fazolí

Video receptu

Závěrečné doporučení

Trenčanský párek s fazolí je dokonalým příkladem tradičního pokrmu, který nikdy nezklame. Je to jídlo, které spojuje generace a vytváří vzpomínky na domov. Vyzkoušejte tento osvědčený recept a objevte, proč je tak oblíbený!