Rajská neboli rajčatová polévka podávaná se zakysanou smetanou je jemný rozmixovaný krém. Pokud přidáme i čerstvou bazalku, máme vynikající a chutnou polévku. Tato polévka lahodí nejen chuti, ale i oku.
Ingredience:
3 stroužky česneku
1 cibule
800 g krájených rajčat v plechu
0,5 l vývaru (nebo vody a bujon)
sůl
pepř
1 lžíce cukru krystal
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky sušeného tymiánu
zakysaná smetana
lístky bazalky
Postup:
- Nadrobno nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 cibuli.
- Cibuli zesklovatíme na oleji, poté přidáme česneky a krájená rajčata, přilijeme 0,5 l vývaru (nebo vody a přidáme bujón), pepř, 1 lžíci cukru, 1 bobkový list, 2 nové koření, 1/2 lžičky tymiánu a vaříme 20 minut.
- Poté polévku dosolíme, vyndáme nové koření, bobkový list a rozmixujeme.
- Podáváme společně se lžící zakysané smetany a lístky čerstvé bazalky.
Tipy:
Pokud nemáme ponorný mixér, můžeme polévku propasírovat přes sítko.
Výsledná chuť a barva rajské polévky samozřejmě závisí na kvalitě použitých rajčat.
Video receptuČím větší cibuli do základu použijeme, tím bude výsledná polévka světlejší barvy. Pokud tedy chceme krásně červenou polévku, tak přidáme jen malinkatou cibuli.