Rajská neboli rajčatová polévka podávaná se zakysanou smetanou je jemný rozmixovaný krém. Pokud přidáme i čerstvou bazalku, máme vynikající a chutnou polévku. Tato polévka lahodí nejen chuti, ale i oku.


Ingredience:
3 stroužky česneku
1 cibule
800 g krájených rajčat v plechu
0,5 l vývaru (nebo vody a bujon)
sůl
pepř
1 lžíce cukru krystal
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
1/2 lžičky sušeného tymiánu
zakysaná smetana
lístky bazalky
Postup:
- Nadrobno nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 cibuli.
- Cibuli zesklovatíme na oleji, poté přidáme česneky a krájená rajčata, přilijeme 0,5 l vývaru (nebo vody a přidáme bujón), pepř, 1 lžíci cukru, 1 bobkový list, 2 nové koření, 1/2 lžičky tymiánu a vaříme 20 minut.
- Poté polévku dosolíme, vyndáme nové koření, bobkový list a rozmixujeme.
- Podáváme společně se lžící zakysané smetany a lístky čerstvé bazalky.
Tipy:
Pokud nemáme ponorný mixér, můžeme polévku propasírovat přes sítko.
Výsledná chuť a barva rajské polévky samozřejmě závisí na kvalitě použitých rajčat.
Přehrát recept jako video:Čím větší cibuli do základu použijeme, tím bude výsledná polévka světlejší barvy. Pokud tedy chceme krásně červenou polévku, tak přidáme jen malinkatou cibuli.
