Rajská polévka se zakysanou smetanou recept

Rajská polévka se zakysanou smetanou recept



Rajská neboli rajčatová polévka podávaná se zakysanou smetanou je jemný rozmixovaný krém. Pokud přidáme i čerstvou bazalku, máme vynikající a chutnou polévku. Tato polévka lahodí nejen chuti, ale i oku.

Video rajská polévka se zakysanou smetanou

Ingredience:

  • 3 stroužky česneku

  • 1 cibule

  • 800 g krájených rajčat v plechu

  • 0,5 l vývaru (nebo vody a bujon)

  • sůl

  • pepř

  • 1 lžíce cukru krystal

  • 1 bobkový list

  • 2 kuličky nového koření

  • 1/2 lžičky sušeného tymiánu

  • zakysaná smetana

  • lístky bazalky

Postup:

  • Nadrobno nakrájíme 3 stroužky česneku a 1 cibuli.Česnek a cibule
  • Cibuli zesklovatíme na oleji, poté přidáme česneky a krájená rajčata, přilijeme 0,5 l vývaru (nebo vody a přidáme bujón), pepř, 1 lžíci cukru, 1 bobkový list, 2 nové koření, 1/2 lžičky tymiánu a vaříme 20 minut.Rajská polévka recept
  • Poté polévku dosolíme, vyndáme nové koření, bobkový list a rozmixujeme.Krémová polévka
  • Podáváme společně se lžící zakysané smetany a lístky čerstvé bazalky.Rajčatová polévka se smetanou

Tipy:

Pokud nemáme ponorný mixér, můžeme polévku propasírovat přes sítko.

Výsledná chuť a barva rajské polévky samozřejmě závisí na kvalitě použitých rajčat.

Čím větší cibuli do základu použijeme, tím bude výsledná polévka světlejší barvy. Pokud tedy chceme krásně červenou polévku, tak přidáme jen malinkatou cibuli.

Přehrát recept jako video:
video