Kandovaná dýně hokaido – zdravé a sladké dýňové bonbony
Dýňové bonbóny neboli kandovaná dýně se hodí nejen jako mňamka na zakousnutí ale i při pečení. Děti tento druh bonbonů doslova milují. Sušení dýně může být zdlouhavé, výsledek ale určitě stojí za to.
Kandovaná dýně je skvělým způsobem, jak zpracovat úrodu dýní a vytvořit si zdravější alternativu ke kupovaným sladkostem. Tento recept využívá dýni hokaido, která má přirozeně nasládlou chuť a pevnou dužinu, ideální pro kandování. Proces zahrnuje naložení do octa, který dýni zpevní, a následné vaření v cukrovém sirupu. Výsledkem jsou sladké, lehce žvýkavé kostičky, které chutnají jako exotické ovoce. Můžete je mlsat jen tak, přidat do müsli, jogurtu nebo použít při pečení vánočky a štoly místo kandovaného ovoce z obchodu.
Proč si zamilujete kandovanou dýni
Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to zdravější mlsání bez barviv a konzervantů. Za druhé, je to skvělý způsob, jak využít dýni. Za třetí, kandovaná dýně má dlouhou trvanlivost. A konečně, děti ji milují a často ani nepoznají, že jedí zeleninu.
Co budete potřebovat – suroviny
Ingredience:
900 g dýně hokaido tvrdá část (bez semínek)
moučkový cukr na posypání
- NÁLEV 1:
1 litr vody
50 ml octa (klasický ocet 8%)
- NÁLEV 2:
800 ml vody
700 g cukru krystal
Výběr správných surovin
Dýně: Hokaido je nejlepší volbou, protože se nemusí loupat (i když v tomto receptu slupku odstraňujeme pro hezčí vzhled bonbonů) a má pevnou dužinu. Můžete použít i máslovou dýni. Dýně musí být zdravá a pevná. Ocet: Klasický kvasný lihový ocet (8%) je důležitý pro zpevnění struktury dýně, aby se při vaření nerozpadla. Cukr: Bílý krupicový cukr je neutrální a nemění barvu dýně. Pro karamelovější chuť můžete část nahradit třtinovým cukrem.
Postup přípravy krok za krokem
Postup:
- Dýni hokaido oloupeme a vyndáme lžící měkký střed se semínky.

- Tvrdou část dýně hokaido nakrájíme na kostičky cca 1 x 2 cm.

- Dýni přendáme do mísy a přilijeme 1 litr vody a 50 ml octa. Promícháme. Takto naloženou dýni necháme 24 hodin.

- Druhý den v hrnci přivedeme k varu 800 ml čisté vody a 700 g cukru krystal.

- Když začne voda vařit, tak přidáme scezenou dýni a vaříme pozvolna podle velikosti kostiček cca 17 minut. Dýně musí být vařená do sklovata ale nerozvařená.
Poté necháme v nálevu dýni zchladnout a necháme 2 dny v chladu.
- Po 2 dnech dýni scedíme, necháme okapat a rozložíme do sušičky ovoce nebo na pečící papír na plech do trouby. Sušíme v pootevřené troubě na 55 stupňů několik hodin (podle velikosti kostiček). Pozn: nám sušení v troubě trvalo cca 6 hodin.

- Po vychladnutí kousky posypeme moučkovým cukrem a promícháme. Skladujeme v uzavřené sklenici bez přístupu vlhkosti.

Užitečné tipy a triky
Tipy:
Každý druh dýně je jinak tvrdý (hokaido, špagetová, máslová dýně…) a vaří se jinak dlouho. Některé druhy stačí povařit pár minut a jiné se vaří déle.
Toto je základní recept na kandování dýně pro rychlou spotřebu. Aby vydržela uskladněná dlouho, musela by se v cukru marinovat opakovaně a delší dobu.
Dýně na kandování nesmí být nahnilá ani jinak poškozená.
Klíčové momenty přípravy
Naložení do octa: Tento krok nepřeskakujte. Ocet zpevní dýni a zabrání jejímu rozvaření na kaši. Vaření ve sklovitou: Dýně je hotová, když zprůhlední (zesklovatí), ale stále drží tvar. Sušení: Dýni sušte pomalu při nízké teplotě. Pokud by byla teplota příliš vysoká, cukr by zkaramelizoval a zhořkl. Správně usušená dýně je pružná, ne tvrdá.
Varianty a vylepšení
- S příchutí: Do cukrového rozvaru můžete přidat celou skořici, hřebíček, badyán nebo vanilku.
- S citronem: Přidejte do sirupu šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče pro svěžejší chuť.
- S ananasovou trestí: Pár kapek ananasové tresti dodá dýni chuť skutečného kandovaného ananasu.
Video receptu na kandovanou dýni
Video receptuZávěrečné shrnutí
Kandovaná dýně je sladká tečka, která vás překvapí svou chutí a univerzálností. Je to důkaz, že i z obyčejné zeleniny se dá vykouzlit neobyčejná dobrota. Vyzkoušejte tento recept a připravte si zásobu zdravého mlsání na celou zimu!