Dýňové bonbóny – kandovaná dýně recept

Dýňové bonbóny - kandovaná dýně recept
Dýňové bonbóny - kandovaná dýně recept

Kandovaná dýně hokaido – zdravé a sladké dýňové bonbony

Dýňové bonbóny neboli kandovaná dýně se hodí nejen jako mňamka na zakousnutí ale i při pečení. Děti tento druh bonbonů doslova milují. Sušení dýně může být zdlouhavé, výsledek ale určitě stojí za to.

Kandovaná dýně je skvělým způsobem, jak zpracovat úrodu dýní a vytvořit si zdravější alternativu ke kupovaným sladkostem. Tento recept využívá dýni hokaido, která má přirozeně nasládlou chuť a pevnou dužinu, ideální pro kandování. Proces zahrnuje naložení do octa, který dýni zpevní, a následné vaření v cukrovém sirupu. Výsledkem jsou sladké, lehce žvýkavé kostičky, které chutnají jako exotické ovoce. Můžete je mlsat jen tak, přidat do müsli, jogurtu nebo použít při pečení vánočky a štoly místo kandovaného ovoce z obchodu.

Proč si zamilujete kandovanou dýni

Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to zdravější mlsání bez barviv a konzervantů. Za druhé, je to skvělý způsob, jak využít dýni. Za třetí, kandovaná dýně má dlouhou trvanlivost. A konečně, děti ji milují a často ani nepoznají, že jedí zeleninu.

Co budete potřebovat – suroviny

Ingredience:

  • 900 g dýně hokaido tvrdá část (bez semínek)

  • moučkový cukr na posypání

  • NÁLEV 1:
  • 1 litr vody

  • 50 ml octa (klasický ocet 8%)

  • NÁLEV 2:
  • 800 ml vody

  • 700 g cukru krystal

Výběr správných surovin

Dýně: Hokaido je nejlepší volbou, protože se nemusí loupat (i když v tomto receptu slupku odstraňujeme pro hezčí vzhled bonbonů) a má pevnou dužinu. Můžete použít i máslovou dýni. Dýně musí být zdravá a pevná. Ocet: Klasický kvasný lihový ocet (8%) je důležitý pro zpevnění struktury dýně, aby se při vaření nerozpadla. Cukr: Bílý krupicový cukr je neutrální a nemění barvu dýně. Pro karamelovější chuť můžete část nahradit třtinovým cukrem.

Postup přípravy krok za krokem

Postup:

  • Dýni hokaido oloupeme a vyndáme lžící měkký střed se semínky.Vydloubání dýně recept
  • Tvrdou část dýně hokaido nakrájíme na kostičky cca 1 x 2 cm.Recepty z dýně
  • Dýni přendáme do mísy a přilijeme 1 litr vody a 50 ml octa. Promícháme. Takto naloženou dýni necháme 24 hodin.Naložená dýně v octu
  • Druhý den v hrnci přivedeme k varu 800 ml čisté vody a 700 g cukru krystal.Kandování ovoce v cukru recept a návod
  • Když začne voda vařit, tak přidáme scezenou dýni a vaříme pozvolna podle velikosti kostiček cca 17 minut. Dýně musí být vařená do sklovata ale nerozvařená.
    Poté necháme v nálevu dýni zchladnout a necháme 2 dny v chladu.
    Vařená dýně recept
  • Po 2 dnech dýni scedíme, necháme okapat a rozložíme do sušičky ovoce nebo na pečící papír na plech do trouby. Sušíme v pootevřené troubě na 55 stupňů několik hodin (podle velikosti kostiček). Pozn: nám sušení v troubě trvalo cca 6 hodin.Sušené kousky dýně v troubě recept
  • Po vychladnutí kousky posypeme moučkovým cukrem a promícháme. Skladujeme v uzavřené sklenici bez přístupu vlhkosti.Kandovaná dýně v troubě recept

Užitečné tipy a triky

Tipy:

Každý druh dýně je jinak tvrdý (hokaido, špagetová, máslová dýně…) a vaří se jinak dlouho. Některé druhy stačí povařit pár minut a jiné se vaří déle.

Toto je základní recept na kandování dýně pro rychlou spotřebu. Aby vydržela uskladněná dlouho, musela by se v cukru marinovat opakovaně a delší dobu.

Dýně na kandování nesmí být nahnilá ani jinak poškozená.

Klíčové momenty přípravy

Naložení do octa: Tento krok nepřeskakujte. Ocet zpevní dýni a zabrání jejímu rozvaření na kaši. Vaření ve sklovitou: Dýně je hotová, když zprůhlední (zesklovatí), ale stále drží tvar. Sušení: Dýni sušte pomalu při nízké teplotě. Pokud by byla teplota příliš vysoká, cukr by zkaramelizoval a zhořkl. Správně usušená dýně je pružná, ne tvrdá.

Varianty a vylepšení

  • S příchutí: Do cukrového rozvaru můžete přidat celou skořici, hřebíček, badyán nebo vanilku.
  • S citronem: Přidejte do sirupu šťávu z jednoho citronu nebo pomeranče pro svěžejší chuť.
  • S ananasovou trestí: Pár kapek ananasové tresti dodá dýni chuť skutečného kandovaného ananasu.

Video receptu na kandovanou dýni

Video receptu

Závěrečné shrnutí

Kandovaná dýně je sladká tečka, která vás překvapí svou chutí a univerzálností. Je to důkaz, že i z obyčejné zeleniny se dá vykouzlit neobyčejná dobrota. Vyzkoušejte tento recept a připravte si zásobu zdravého mlsání na celou zimu!