Jeden z nejlepších receptů z hovězího masa, který se podobá svíčkové omáčce a je navíc ještě doplněný o lahodnou sladkou šípkovou marmeládu. Ideální jídlo na sváteční nebo nedělní oběd.
Ingredience:
1 cibule
150 g mrkve
50 g petržele
75 g celeru
800 g hovězí kýta
uzený špek 2 – 3 klínky
sůl
pepř
olej
2 bobkové listy
5 kuliček jalovce
5 kuliček nového koření
1 lžička sušeného tymiánu
1 lžíce třtinového cukru
šťáva z 1/2 citronu
900 ml vývaru
200 g smetany ke šlehání
2 lžičky rajčatového protlaku
125 g šípkové marmelády
PŘÍLOHA: knedlík
Postup:
- Na kousky nakrájíme cibuli, mrkev, celer a petržel.
- Do hovězího masa uděláme nožem drážky, do kterých vsuneme špek. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.
- Maso necháme na pánvi na oleji ze všech stran zatáhnout.
- Maso dáme stranou a na oleji orestujeme zeleninu ke které přidáme 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžíci třtinového cukru a šťávu z 1/2 citronu.
- K masu přidáme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar a pečeme víkem nebo alobalem v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 2 hodiny.
- Po upečení dáme maso stranou a vyndáme koření (bobkový list, nové koření, jalovec).
- Maso nakrájíme na plátky.
- Zeleninu bez koření rozmixujeme ponorným mixérem.
- Přidáme smetanu ke šlehání, 2 lžičky rajčatového protlaku, 125 g šípkové marmelády, popřípadě ještě omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí nebo cukrem. Ještě pár minut omáčku povaříme a je hotová.
- Maso a omáčku podáváme s knedlíkem.
Tipy:
K šípkové omáčce se nejvíce hodí kynutý nebo karlovarský knedlík.
Pokud nám zbyde špek ze špikování masa, tak ho klidně kousek použijeme nakrájený do základu se zeleninou. Díky tomu bude omáčka ještě chutnější.
Video receptuKdyž dáme proužky špeku předem do mrazáku, tak půjdeme maso mnohem lépe špikovat.