Hovězí maso se šípkovou omáčkou recept

Hovězí maso se šípkovou omáčkou recept



Jeden z nejlepších receptů z hovězího masa, který se podobá svíčkové omáčce a je navíc ještě doplněný o lahodnou sladkou šípkovou marmeládu. Ideální jídlo na sváteční nebo nedělní oběd.

Video hovězí maso se šípkovou omáčkou

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 150 g mrkve

  • 50 g petržele

  • 75 g celeru

  • 800 g hovězí kýta

  • uzený špek 2 – 3 klínky

  • sůl

  • pepř

  • olej

  • 2 bobkové listy

  • 5 kuliček jalovce

  • 5 kuliček nového koření

  • 1 lžička sušeného tymiánu

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • šťáva z 1/2 citronu

  • 900 ml vývaru

  • 200 g smetany ke šlehání

  • 2 lžičky rajčatového protlaku

  • 125 g šípkové marmelády

  • PŘÍLOHA: knedlík

Postup:

  • Na kousky nakrájíme cibuli, mrkev, celer a petržel.Lahodná šípková omáčka recept
  • Do hovězího masa uděláme nožem drážky, do kterých vsuneme špek. Maso ze všech stran osolíme a opepříme.Špikování masa recept
  • Maso necháme na pánvi na oleji ze všech stran zatáhnout.Hovězí kýta na pánvi recept
  • Maso dáme stranou a na oleji orestujeme zeleninu ke které přidáme 2 bobkové listy, 5 kuliček jalovce, 5 kuliček nového koření, 1 lžičku sušeného tymiánu, 1 lžíci třtinového cukru a šťávu z 1/2 citronu.Restovaná zelenina na pánvi recept
  • K masu přidáme orestovanou zeleninu, přilijeme vývar a pečeme víkem nebo alobalem v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 2 hodiny.Hovězí pečené na zelenině recept
  • Po upečení dáme maso stranou a vyndáme koření (bobkový list, nové koření, jalovec).Pomalu pečené hovězí maso se zeleninou recept
  • Maso nakrájíme na plátky.Pečené hovězí maso se špekem recept
  • Zeleninu bez koření rozmixujeme ponorným mixérem.Mixovaná zeleninová polévka recept
  • Přidáme smetanu ke šlehání, 2 lžičky rajčatového protlaku, 125 g šípkové marmelády, popřípadě ještě omáčku dochutíme citronovou šťávou, solí nebo cukrem. Ještě pár minut omáčku povaříme a je hotová.Šípková omáčka recept
  • Maso a omáčku podáváme s knedlíkem.Šípková omáčka s hovězím masem a knedlíkem recept

Tipy:

K šípkové omáčce se nejvíce hodí kynutý nebo karlovarský knedlík.

Pokud nám zbyde špek ze špikování masa, tak ho klidně kousek použijeme nakrájený do základu se zeleninou. Díky tomu bude omáčka ještě chutnější.

Když dáme proužky špeku předem do mrazáku, tak půjdeme maso mnohem lépe špikovat.

Přehrát recept jako video:
video