Vepřová pečeně v hořčičné omáčce – tradiční česká klasika
Oblíbený a vynikající recept. To jsou vepřové plátky z pečeně v hořčičné omáčce, které podáváme buď s těstovinami nebo houskovým kynutým knedlíkem.
Vepřová pečeně v hořčičné omáčce je jedním z nejoblíbenějších českých pokrmů, který se těší oblibě už generace. Tento recept kombinuje šťavnaté vepřové maso s pikantní hořčičnou omáčkou, která je zahušťená jíškou a ochucená kmínem. Maso se nejprve orestuje, aby zůstalo šťavnaté, a poté se pomalým dušením ve vývarové omáčce stává křehkým a plným chuti. Hořčice dodává omáčce charakteristickou pikantní chuť, která dokonale doplňuje vepřové maso. Je to syté, domácí jídlo, které zahřeje u srdce a zasytí celou rodinu.
Proč si zamilujete vepřovou pečeni v hořčičné omáčce
Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to tradiční české jídlo, které nikdy nezklamalo. Za druhé, hořčičná omáčka je pikantní a bohatá. Za třetí, maso je šťavnaté a křehké. A konečně, je to syté jídlo, které se hodí na nedělní oběd i všední večeři.
Co budete potřebovat – suroviny
Ingredience:
1 cibule
4 plátky vepřové pečeně
sůl
pepř
plnotučná hořčice
hladká mouka
olej
0,75 litru vývaru
1/2 lžičky drceného kmínu
PŘÍLOHA: těstoviny
Výběr správných surovin
Vepřová pečeně: Ideální je karé (pečeně), které je libové a má pravidelný tvar. Plátky by měly být asi 1 cm silné. Hořčice: Použijte plnotučnou hořčici, která má výraznou chuť. Pro pikantní variantu můžete přidat i dijonskou hořčici. Vývar: Kvalitní masový nebo zeleninový vývar je základem dobré omáčky. Kmín: Drcený kmín je klasickým kořením k vepřovému masu a dokonale doplňuje hořčici.
Postup přípravy krok za krokem
Postup:
- Cibuli nakrájíme nadrobno.

- Plátky vepřové pečeně nařízneme po okrajích. Poté maso jemně naklepeme paličkou, osolíme a opepříme.

- Maso potřeme z jedné strany hořčicí a poté obalíme z obou stran v hladké mouce.

- Maso orestujeme z obou stran na oleji na pánvi.

- Poté dáme maso stranou a na výpeku orestujeme nakrájenou cibuli.

- Pak přidáme 1 lžíci hladké mouky a minutu restujeme. Nakonec 1 lžíci plnotučné hořčice a zalijeme vývarem.

- Přidáme 1/2 lžičky drceného kmínu, vložíme zpět maso a přivedeme k varu.

- Vaříme pod poklicí doměkka, od bodu varu cca 45 minut. Když je maso měkké, tak omáčku popřípadě dosolíme a podáváme s těstovinami.

Užitečné tipy a triky
Tipy:
Při naklepání masa použijeme igelitový sáček a díky tomu nebude šťáva z masa stříkat po celé kuchyni.
Když maso nařízneme po okrajích, tak se nebude na pánvi při smažení kroutit.
Pokud chceme omáčku hodně pikantní, tak můžeme místo klasické plnotučné hořčice použít i trochu dijonské hořčice.
Klíčové momenty přípravy
Restování masa: Maso restujte zprudka, aby se zatáhlo a zůstalo šťavnaté. Dušení: Dušte pod poklicí na mírném plameni, aby se maso pomalu změkčilo. Hustota omáčky: Pokud je omáčka příliš řídká, nechte ji chvíli vařit odkrytou. Pokud je příliš hustá, přidejte trochu vody.
Video receptu
Video receptuZávěrečné shrnutí
Vepřová pečeně v hořčičné omáčce je klasickým českým pokrmem, který nikdy nezklame. Je to syté, chutné a domácí jídlo, které potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento osvědčený recept a užijte si tradiční českou kuchyni!