Krkovice se svíčkovou omáčkou

Vepřové krkovice se zeleninou na smetaně recept



Recept na pečené vepřové krkovice s omáčkou, která je hodně podobná svíčkové omáčce. Zelenina se ale nechává vcelku a nemixuje ani nepasíruje. Jako příloha je ideální kynutý houskový knedlík nebo těstoviny.

Přehrát video vepřové krkovice se zeleninou

Ingredience:

  • 2 mrkve

  • 1 petržel

  • kousek celeru

  • 50 g uzený špek

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky jalovce

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 1 vepřový bujon (volitelné)

  • 5 vepřových krkovic

  • sůl

  • pepř

  • 1 lžíce cukr krystal

  • 2 lžíce octa (8%)

  • 200 g smetany 31%

  • 1 lžíce hladké mouky

Postup:

  • Do pekáčku dáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, petržel, celer a špek. Zeleninová omáčka
  • Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 1 lžíci plnotučné hořčice, bujon (volitelné), a plátky vepřové krkovice. Podlijeme vodou a maso osolíme a opepříme.Pečené krkovice s omáčkou
  • Pečeme přikryté v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 90 minut. Potom pekáč odkryjeme a pečeme ještě 15 minut na barvu.Pečené krkovice
  • Poté dáme maso stranou a vyndáme koření (bobkový list a jalovec).
    Zelenina s masem
  • Zeleninu přelijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pokud by bylo málo tekutiny tak přilijeme trochu vody.Omáčka recept
  • Ve smetaně důkladně rozmícháme lžíci mouky.Zákletka návod
  • Do vařící omáčky přidáme 1 lžíci cukru krystal, 2 lžíce octa, mouku rozmíchanou se smetanou a vaříme ještě minimálně 10 minut aby se ztratila chuť mouky.Smetanová omáčka se zeleninou
  • Podáváme například s kynutým knedlíkem.Krkovice se svíčkovou omáčkou

Tipy:

Po přidání mouky musíme omáčku často míchat aby se nepřipálila odspodu.

Zeleninu můžeme v omáčce také propasírovat nebo rozmixovat. Není to ale nutné.

Do omáčky lze přidat i další koření jako například tymián. To záleží na každého chuti.

Přehrát recept jako video:
video