Recept na pečené vepřové krkovice s omáčkou, která je hodně podobná svíčkové omáčce. Zelenina se ale nechává vcelku a nemixuje ani nepasíruje. Jako příloha je ideální kynutý houskový knedlík nebo těstoviny.
Ingredience:
2 mrkve
1 petržel
kousek celeru
50 g uzený špek
2 bobkové listy
4 kuličky jalovce
1 lžíce plnotučné hořčice
1 bujon (volitelné)
5 vepřových krkovic
sůl
pepř
1 lžíce cukr krystal
2 lžíce octa (8%)
200 g smetany 31%
1 lžíce hladké mouky
Postup:
- Do pekáčku dáme na malé kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, petržel, celer a špek.
- Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 1 lžíci plnotučné hořčice, bujon (volitelné), a plátky vepřové krkovice. Podlijeme vodou a maso osolíme a opepříme.
- Pečeme přikryté v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 90 minut. Potom pekáč odkryjeme a pečeme ještě 15 minut na barvu.
- Poté dáme maso stranou a vyndáme koření (bobkový list a jalovec).
- Zeleninu přelijeme do hrnce a přivedeme k varu. Pokud by bylo málo tekutiny tak přilijeme trochu vody.
- Ve smetaně důkladně rozmícháme lžíci mouky.
- Do vařící omáčky přidáme 1 lžíci cukru krystal, 2 lžíce octa, mouku rozmíchanou se smetanou a vaříme ještě minimálně 10 minut aby se ztratila chuť mouky.
- Podáváme například s kynutým knedlíkem.
Tipy:
Po přidání mouky musíme omáčku často míchat aby se nepřipálila odspodu.
Zeleninu můžeme v omáčce také propasírovat nebo rozmixovat. Není to ale nutné.
Video receptuDo omáčky lze přidat i další koření jako například tymián. To záleží na každého chuti.