Na špízy je ideální vepřová krkovice, která se tolik nevysuší při pečení a maso je krásně šťavnaté. Zelenina dodá pokrmu úžasnou chuť. Uvidíte že kombinace masa a zeleniny výborně zapadá dohromady. Při podávání nezapomeňte polít brambory trochou výpeku z masa a zeleniny.
Ingredience:
- NA 14 ŠPÍZŮ DÉLKY 15 CM:
150 g žampionů
200 g párků
350 g anglické slaniny
700 g vepřové krkovice
2 cibule (1 na špízy + 1 do základu)
2 stroužky česneku
kousek okurky nebo malé cukety
1 rajče
1 paprika
2 bobkové listy
4 kuličky jalovce
4 kuličky nového koření
1 bujon
koření na špízy nebo jiné oblíbené
Postup:
- Žampiony nakrájíme na plátky, párky na válečky, anglickou slaninu a vepřové krkovice na kostičky. Překrojenou cibuli napůl rozebereme na jednotlivé plátky. Vše střídavě napichujeme na špejli.
- Do pekáčku nalijeme sklenici vody a do základu nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek okurky nebo malé cukety, 1 rajče, 1 papriku a popřípadě dolijeme vodou aby byla zelenina potopená. Poté přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření a 1 vepřový bujón.
- Na zeleninu do pekáčku naskládáme špízy. Špízy posypeme kořením na špízy nebo jiným oblíbeným kořením. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 – 220 stupňů asi 90 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
- Než se špízy upečou, tak si připravíme přílohu. Například brambory a po upečení vše podáváme současně.
Tipy:
Jako přílohu k pečeným špízům podáváme buď brambory, nebo hranolky, či bramborovou kaši.
Před napichováním ingrediencí na špejli je dobré udělat na začátku špejle nožem špičku.
Video receptuŠpízy podáváme buď přímo na špejli a nebo je z ní stáhneme na talíř. Obě varianty jsou možné.