Špízy (ražniči) z vepřové krkovice recept

Špízy (ražniči) z vepřové krkovice recept
Špízy (ražniči) z vepřové krkovice recept


Na špízy je ideální vepřová krkovice, která se tolik nevysuší při pečení a maso je krásně šťavnaté. Zelenina dodá pokrmu úžasnou chuť. Uvidíte že kombinace masa a zeleniny výborně zapadá dohromady. Při podávání nezapomeňte polít brambory trochou výpeku z masa a zeleniny.

Ingredience:

  • NA 14 ŠPÍZŮ DÉLKY 15 CM:
  • 150 g žampionů

  • 200 g párků

  • 350 g anglické slaniny

  • 700 g vepřové krkovice

  • 2 cibule (1 na špízy + 1 do základu)

  • 2 stroužky česneku

  • kousek okurky nebo malé cukety

  • 1 rajče

  • 1 paprika

  • 2 bobkové listy

  • 4 kuličky jalovce

  • 4 kuličky nového koření

  • 1 bujon

  • koření na špízy nebo jiné oblíbené

Postup:

  • Žampiony nakrájíme na plátky, párky na válečky, anglickou slaninu a vepřové krkovice na kostičky. Překrojenou cibuli napůl rozebereme na jednotlivé plátky. Vše střídavě napichujeme na špejli.
    Napichování špízů
  • Do pekáčku nalijeme sklenici vody a do základu nakrájíme 1 cibuli, 2 stroužky česneku, kousek okurky nebo malé cukety, 1 rajče, 1 papriku a popřípadě dolijeme vodou aby byla zelenina potopená. Poté přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky jalovce, 4 kuličky nového koření a 1 vepřový bujón.
    Zelenina na špízy
  • Na zeleninu do pekáčku naskládáme špízy. Špízy posypeme kořením na špízy nebo jiným oblíbeným kořením. Přikryjeme poklicí nebo alobalem a pečeme v předehřáté troubě na 200 – 220 stupňů asi 90 minut. Během pečení kontrolujeme aby se nevyvařila voda.
    Špízy pečení
  • Než se špízy upečou, tak si připravíme přílohu. Například brambory a po upečení vše podáváme současně.
    Servírování jídla

Tipy:

Jako přílohu k pečeným špízům podáváme buď brambory, nebo hranolky, či bramborovou kaši.

Před napichováním ingrediencí na špejli je dobré udělat na začátku špejle nožem špičku.

Špízy podáváme buď přímo na špejli a nebo je z ní stáhneme na talíř. Obě varianty jsou možné.

Video receptu