Recept na oukrop neboli česnečku. Polévka obsahuje hodně česneku, který je považován jako jedno z nejsilnějších přírodních antibiotik a má protizánětlivé účinky. Polévka, která skutečně zatočí s viry či bakteriemi.
Ingredience:
2 krajíce chleba
sádlo nebo olej
500 g brambor
2,5 l vývaru, nebo voda a bujon
1/2 lžičky drceného kmínu
pepř
1/2 lžičky tymiánu
sůl
1 lžička majoránky
7 stroužků prolisovaného česneku
2 vejce
Postup:
- Krajíce chleba nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji nebo na sádle pěkně dozlatova.
- Do hrnce dáme brambory nakrájené na kostky a zalijeme vývarem (nebo vodou a můžeme přidat bujón). Přidáme půl lžičky drceného kmínu, pepř, půl lžičky tymiánu a necháme vařit.
- Když jsou brambory téměř měkké, tak polévku dosolíme, přidáme lžičku majoránky, 7 stroužků prolisovaného česneku, 2 vejce a ještě 5 minut vaříme.
- Do polévky při podávání přidáme chlebové krutony a posypeme nakrájenou petrželkou.
Tipy:
Množství česneku je v receptu pouze orientační, protože každý stroužek česneku je jinak velký a každému vyhovuje jinak silná chuť polévky.
Polévku můžeme ještě zastrouhat sýrem, ale ne každému chuť sýra v polévce vyhovuje. Proto se sýr do základního receptu neuvádí.
Video receptuČesnečka má mnoho podob a v některých receptech najdete například i šunku nebo slaninu.