Pro milovníky rajské omáčky, kteří nemají rádi plněné papriky, existuje alternativa s karbanátky. Chuťově se jedná o velice podobný recept, stejně dobrý. Někomu dokonce chutnají smažené karbanátky v rajské omáčce ještě více.
Ingredience:
1 velká cibule
500 g mleté maso mix
1 menší lžička soli
pepř
2 lžičky majoránky
1 vejce
3 stroužky česneku
1 lžíce strouhanky
1 lžíce plnotučné hořčice
olej
- OMÁČKA:
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
6 kuliček celého pepře
2 hřebíčky
1 lžíce hladké mouky
1 litr studené vody
1 plechovka krájených rajčat
140 g rajčatový protlak
1 bujon
1 – 2 lžíce cukr krystal
- PŘÍLOHA:
těstoviny, houskový knedlík…
Postup:
- Velkou cibuli nakrájíme nadrobno.
- KARBANÁTKY:
Polovinu nakrájené cibule přidáme k mletému masu, dále přidáme 1 menší lžičkou soli, pepř, 2 lžičky majoránky, 1 vejce, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžíci strouhanky, 1 lžíci plnotučné hořčice a vše důkladně promícháme. - Z masové směsi tvoříme stejně velké karbanátky které smažíme z obou stran na oleji.
- OMÁČKA:
Na oleji osmažíme druhou polovinu nakrájené cibule. Během smažení přidáme i 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček celého pepře a 2 hřebíčky. Když cibulka zesklovatí, tak přidáme 1 plnou lžíci hladké mouky, minutu smažíme a poté zalijeme 1 litrem vody. Přidáme 1 plechovku krájených loupaných rajčat, 140 g rajčatového protlaku, 1 bujon, pepř, 1 – 2 lžíce cukru krystal a vaříme 25 minut. - Omáčka během vaření krásně zhoustne a pak už ji stačí pouze přepasírovat přes cedník.
- K omáčce a karbanátkům podáváme vařené těstoviny.
TIPY:
K rajské omáčce s karbanátky můžeme podávat nejen těstoviny ale například i houskový knedlík.
Pokud by byla omáčka po pasírování příliš řídká, tak ji ještě chvilku povaříme.
Video receptuKoření není zapotřebí dávat do speciálního sáčku, protože nakonec se omáčka pasíruje přes cedník.