Párkový guláš je rychlý na přípravu a chutná skvěle. Ideální oběd například na chatě kde není tolik prostoru na dlouhé složité vaření. Jako příloha čerstvé pečivo například chleba nebo rohlík. I guláš bez čerstvého masa může chutnat skvěle.
Ingredience:
1 cibule
6 brambor
5 ks párek
300 g anglická slanina
1 čerstvá paprika
1 rajče
olej
2 lžíce sladké mleté papriky
3 stroužky prolisovaného česneku
1 bujon
pepř
2 bobkové listy
5 kuliček nového koření
1/2 lžičky celého kmínu
150 ml vody
1,5 lžíce hladké mouky
1 lžíce majoránky
Postup:
- Jako první nakrájíme cibuli nadrobno, brambory na větší kostky, dále nakrájíme párky, anglickou slaninu, papriku, rajče a 3 stroužky česneku prolisujeme.
- Na oleji zpěníme cibuli, přidáme párky a anglickou slaninu a několik minut orestujeme. Nakonec přidáme 2 lžíce sladké papriky, jen krátce orestujeme a zalijeme vodou. Přidáme prolisovaný česnek, nakrájenou papriku, rajče a brambory a přivedeme k varu.
- Přidáme 1 bujón, trochu pepře, 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, 1/2 lžičky celého kmínu, přivedeme k varu a vaříme 10 minut.
- Mezitím důkladně rozmícháme 150 ml vody a 1,5 lžíce hladké mouky.
- Směs mouky přidáme do guláše a převaříme ještě dalších minimálně 10 minut.
- Nakonec přidáme 1 lžíci majoránky, popřípadě guláš dosolíme a vaříme už jen minutu. Můžeme podávat.
TIPY:
Mletou papriku nikdy nesmažíme dlouho protože by zhořkla.
Majoránku nikdy nevaříme dlouho a přidáváme jí do guláše těsně před podáváním, protože jinak zhořkne.
Video receptuMouku musíme vždycky minimálně 10 minut převařit aby nezůstala v jídle její chuť.