Vepřové nudličky na houbách – klasika s bohatou omáčkou
Recept na vepřové nudličky s omáčkou, do kterého můžeme použít nejen žampiony ale i jiné druhy hub, například hlívu ústřičnou nebo hříbky. Omáčku podáváme buď s rýží nebo s těstovinami.
Vepřové nudličky na houbách jsou klasickým receptem české domácí kuchyně. Maso se pomalu dusí s houbami, cibulí a kořením, čímž vzniká bohatá, aromatická omáčka s hloubkou chuti. Jalovec a hořčice dodají jídlu typickou chuť, která připomíná svíčkovou, ale je jednodušší na přípravu. Je to ideální jídlo pro nedělní oběd nebo slavnostní příležitost. Můžete použít jakékoliv houby podle sezóny – žampiony jsou dostupné celoročně, ale hříbky nebo hlíva ústřičná dodají jídlu ještě výraznější chuť.
Proč si zamilujete vepřové nudličky na houbách
Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to klasika, která nikdy nezklame. Za druhé, omáčka je bohatá a aromatická. Za třetí, můžete použít různé druhy hub. A konečně, je to elegantní jídlo pro hosty.
Co budete potřebovat – suroviny
Ingredience:
1 cibule
2 stroužky česneku
200 g malých žampionů
650 g vepřové maso (pečeně, kýta, krkovice…)
olej
1/2 lžičky drceného kmínu
1 plná lžíce hladké mouky
1 lžíce plnotučné hořčice
3 kuličky jalovce
vývar nebo voda
pepř
sůl
Výběr správných surovin
Maso: Vepřová pečeně nebo kýta jsou nejlepší volbou, protože jsou libové a rychle měkké. Krkovice je šťavnatější, ale tučnější. Houby: Žampiony jsou klasikou, ale zkuste i hříbky, hlívu ústřičnou nebo šampiony portobello. Jalovec: Kuličky jalovce dodají omáčce typickou lesní chuť. Hořčice: Plnotučná hořčice je důležitá pro chuť a pomáhá zahustit omáčku.
Postup přípravy krok za krokem
Postup:
- Na jemno nakrájíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku. Větší žampiony překrojíme a ty malé necháme v celku. Vepřové maso nakrájíme na nudličky.

- Maso zprudka orestujeme na oleji.

- Poté k masu přidáme nakrájenou cibuli, česneky a žampiony, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci plnotučné hořčice, trochu mletého pepře, 3 kuličky jalovce, vše minutu orestujeme a zalijeme vývarem aby bylo maso potopené. Směs vaříme pod poklicí doměkka, cca 1 hodinu.

- Nakonec směs popřípadě dosolíme a podáváme s rýží.

Užitečné tipy a triky
Tipy:
Maso je zapotřebí na oleji orestovat zprudka, protože jinak pustí vodu začne se dusit.
Při servírování můžeme rýži posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Místo žampionů můžeme samozřejmě použít i jiné houby. Například hlívu ústřičnou nebo hříbky.
Klíčové momenty přípravy
Orestování masa: Maso orestujte zprudka na vysoké teplotě, aby se zatáhlo a nezačalo se dusit. Dušení: Duste maso pomalu pod poklicí, aby změklo a chutě se propojily. Zahuštění: Mouka orestovaná s masem a hořčice přirozeně zahustí omáčku.
Varianty a vylepšení
- Se smetanou: Před podáváním vmíchejte do omáčky zakysanou smetanu pro jemnější chuť.
- S knedlíkem: Podávejte s knedlíkem místo rýže pro tradiční českou verzi.
- S lesními houbami: V sezóně použijte čerstvé lesní houby pro autentickou chuť.
Video receptu
Video receptuZávěrečné shrnutí
Vepřové nudličky na houbách jsou klasickým jídlem, které nikdy nezklame. Je to elegantní, chutné a syté jídlo, které potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek tradiční české kuchyně!