Vepřové nudličky na žampionech recept

Vepřové nudličky na žampionech recept
Vepřové nudličky na žampionech recept


Vepřové nudličky na houbách – klasika s bohatou omáčkou

Recept na vepřové nudličky s omáčkou, do kterého můžeme použít nejen žampiony ale i jiné druhy hub, například hlívu ústřičnou nebo hříbky. Omáčku podáváme buď s rýží nebo s těstovinami.

Vepřové nudličky na houbách jsou klasickým receptem české domácí kuchyně. Maso se pomalu dusí s houbami, cibulí a kořením, čímž vzniká bohatá, aromatická omáčka s hloubkou chuti. Jalovec a hořčice dodají jídlu typickou chuť, která připomíná svíčkovou, ale je jednodušší na přípravu. Je to ideální jídlo pro nedělní oběd nebo slavnostní příležitost. Můžete použít jakékoliv houby podle sezóny – žampiony jsou dostupné celoročně, ale hříbky nebo hlíva ústřičná dodají jídlu ještě výraznější chuť.

Proč si zamilujete vepřové nudličky na houbách

Tento recept je skvělý z mnoha důvodů. Za prvé, je to klasika, která nikdy nezklame. Za druhé, omáčka je bohatá a aromatická. Za třetí, můžete použít různé druhy hub. A konečně, je to elegantní jídlo pro hosty.

Co budete potřebovat – suroviny

Ingredience:

  • 1 cibule

  • 2 stroužky česneku

  • 200 g malých žampionů

  • 650 g vepřové maso (pečeně, kýta, krkovice…)

  • olej

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1 plná lžíce hladké mouky

  • 1 lžíce plnotučné hořčice

  • 3 kuličky jalovce

  • vývar nebo voda

  • pepř

  • sůl

Výběr správných surovin

Maso: Vepřová pečeně nebo kýta jsou nejlepší volbou, protože jsou libové a rychle měkké. Krkovice je šťavnatější, ale tučnější. Houby: Žampiony jsou klasikou, ale zkuste i hříbky, hlívu ústřičnou nebo šampiony portobello. Jalovec: Kuličky jalovce dodají omáčce typickou lesní chuť. Hořčice: Plnotučná hořčice je důležitá pro chuť a pomáhá zahustit omáčku.

Postup přípravy krok za krokem

Postup:

  • Na jemno nakrájíme 1 cibuli a 2 stroužky česneku. Větší žampiony překrojíme a ty malé necháme v celku. Vepřové maso nakrájíme na nudličky.Ingredience na omáčku recept
  • Maso zprudka orestujeme na oleji.Smažené vepřové nudličky recept
  • Poté k masu přidáme nakrájenou cibuli, česneky a žampiony, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1 lžíci hladké mouky, 1 lžíci plnotučné hořčice, trochu mletého pepře, 3 kuličky jalovce, vše minutu orestujeme a zalijeme vývarem aby bylo maso potopené. Směs vaříme pod poklicí doměkka, cca 1 hodinu.Vepřové maso na houbách recept
  • Nakonec směs popřípadě dosolíme a podáváme s rýží.Vepřové nudličky recept

Užitečné tipy a triky

Tipy:

Maso je zapotřebí na oleji orestovat zprudka, protože jinak pustí vodu začne se dusit.

Při servírování můžeme rýži posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

Místo žampionů můžeme samozřejmě použít i jiné houby. Například hlívu ústřičnou nebo hříbky.

Klíčové momenty přípravy

Orestování masa: Maso orestujte zprudka na vysoké teplotě, aby se zatáhlo a nezačalo se dusit. Dušení: Duste maso pomalu pod poklicí, aby změklo a chutě se propojily. Zahuštění: Mouka orestovaná s masem a hořčice přirozeně zahustí omáčku.

Varianty a vylepšení

  • Se smetanou: Před podáváním vmíchejte do omáčky zakysanou smetanu pro jemnější chuť.
  • S knedlíkem: Podávejte s knedlíkem místo rýže pro tradiční českou verzi.
  • S lesními houbami: V sezóně použijte čerstvé lesní houby pro autentickou chuť.

Video receptu

Video receptu

Závěrečné shrnutí

Vepřové nudličky na houbách jsou klasickým jídlem, které nikdy nezklame. Je to elegantní, chutné a syté jídlo, které potěší celou rodinu. Vyzkoušejte tento recept a dopřejte si kousek tradiční české kuchyně!