Cizrnová polévka

Cizrnová polévka s klobásou recept



Cizrnová polévka s klobásou je velice chutná, ale zároveň i zdravá.  Cizrna kromě vitamínů obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Tuto luštěninu by měl každý pravidelně konzumovat. Dneska už seženeme cizrnu v každém obchodě a to buď zavařenou, nebo sušenou.

Ingredience:

  • 250 g cizrny

  • 2 bobkové listy

  • 3 kuličky nového koření

  • 1/2 lžičky celého kmínu

  • 1 cibule

  • 3 stroužky česneku

  • 1 šunková klobása

  • olej

  • 1 lžíce sladké mleté papriky

  • 1 lžíce hladké mouky

  • bujon, pepř, sůl

  • 1 lžička uzené papriky

  • 1 lžíce majoránky

Postup:

  • Cizrnu namočíme podle návodu na obalu. Poté ji propláchneme, zalijeme čistou vodou, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, půl lžičky celého kmínu a dáme vařit.
    Jak vařit cizrnu
  • Mezitím si nakrájíme 1 cibuli, 3 česneky a klobásu.
    Cibule a klobása krájení
  • Cibuli osmažíme na oleji, poté přidáme česnek a klobásu a ještě krátce osmažíme. Přidáme lžíci sladké papriky a lžíci hladké mouky a smažíme už jen krátce aby paprika nezhořkla. Pak odstavíme z plotny.
    Smažení cibule a papriky
  • Když je cizrna vařená a měkká, tak přidáme bujón nebo dosolíme (ne dříve!!!), opepříme a přidáme směs cibule a klobásy z pánve. Pro chuť můžeme přidat ještě lžičku uzené mleté papriky. Přidáme lžíci majoránky a ještě dvě minuty vaříme. Dobrou chuť.

Tipy:

Pokud nechcete nechávat cizrnu namáčet a dlouze vařit, můžete ji koupit už hotovou uvařenou v supermarketu ve skle.

Luštěniny nikdy nesolíme dokud nejsou vařené a měkké. Doba vaření by se prodloužila a luštěnina by se rozvařila.

Luštěniny je dobré namáčet dopředu před vařením, protože se tak zkrátí doba vaření a budou dříve hotové. Díky tomu ušetříte za energie.