
Cizrnová polévka s klobásou je velice chutná, ale zároveň i zdravá. Cizrna kromě vitamínů obsahuje také vápník, hořčík, fosfor, draslík a zinek. Tuto luštěninu by měl každý pravidelně konzumovat. Dneska už seženeme cizrnu v každém obchodě a to buď zavařenou, nebo sušenou.
Ingredience:
250 g cizrny
2 bobkové listy
3 kuličky nového koření
1/2 lžičky celého kmínu
1 cibule
3 stroužky česneku
1 šunková klobása
olej
1 lžíce sladké mleté papriky
1 lžíce hladké mouky
bujon, pepř, sůl
1 lžička uzené papriky
1 lžíce majoránky
Postup:
- Cizrnu namočíme podle návodu na obalu. Poté ji propláchneme, zalijeme čistou vodou, přidáme 2 bobkové listy, 3 kuličky nového koření, půl lžičky celého kmínu a dáme vařit.
- Mezitím si nakrájíme 1 cibuli, 3 česneky a klobásu.
- Cibuli osmažíme na oleji, poté přidáme česnek a klobásu a ještě krátce osmažíme. Přidáme lžíci sladké papriky a lžíci hladké mouky a smažíme už jen krátce aby paprika nezhořkla. Pak odstavíme z plotny.
- Když je cizrna vařená a měkká, tak přidáme bujón nebo dosolíme (ne dříve!!!), opepříme a přidáme směs cibule a klobásy z pánve. Pro chuť můžeme přidat ještě lžičku uzené mleté papriky. Přidáme lžíci majoránky a ještě dvě minuty vaříme. Dobrou chuť.
Tipy:
Pokud nechcete nechávat cizrnu namáčet a dlouze vařit, můžete ji koupit už hotovou uvařenou v supermarketu ve skle.
Luštěniny nikdy nesolíme dokud nejsou vařené a měkké. Doba vaření by se prodloužila a luštěnina by se rozvařila.
Video receptuLuštěniny je dobré namáčet dopředu před vařením, protože se tak zkrátí doba vaření a budou dříve hotové. Díky tomu ušetříte za energie.