Vepřové špízy (ražniči) recept

Vepřové špízy recept
Vepřové špízy recept


Špízy z vepřového masa podle tohoto receptu s pečenou cibulí, paprikou a ovoněné anglickou slaninou si zamilujete. Oblíbený způsob jak připravit maso. V receptu je použita vepřová krkovice, můžete ale použít i jiné druhy masa.

Ingredience:

  • 3 špekáčky

  • 250 g anglické slaniny

  • 4 žampiony

  • 2 větší cibule

  • 1 paprika kapie

  • 600 g vepřové krkovice

  • 2 stroužky česneku

  • kousek uzeného špeku

  • 6 cherry rajčat

  • 2 bobkové listy

  • 3 kuličky jalovce

  • 1/2 lžičky drceného kmínu

  • 1/2 lžičky tymiánu

  • 2 lžíce sójové omáčky

  • 2 lžíce worcesterové omáčky

  • 1 lžíci plnotučné hořčice

  • 1 lžíce sladké chilli omáčky

  • sůl

  • pepř

  • PŘÍLOHA:
  • rýže

Postup:

  • Nakrájíme špekáčky, anglickou slaninu vcelku, žampiony, cibuli (malé středy z cibule nakrájíme do základu), papriku a vepřovou krkovici.Špízy ingredience recept
  • Do pekáče nalijeme vodu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česneky, kousek uzeného špeku, cherry rajčata, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci sladké chilli omáčky a vše promícháme.Zelenina pečená s masem recept
  • Nakrájené ingredience střídavě napichujeme na špejle.Špízy v troubě recept
  • Špízy dáme do pekáčku a osolíme a opepříme.Pečené špízy recept
  • Pečeme v předehřáté troubě přikryté alobalem nebo víkem na 220 stupňů 90 minut.Lahodné vepřové špízy recept
  • Poté špízy polijeme výpekem a pečeme bez přikrytí ještě dalších 20 minut.
  • Po upečení dáme maso stranou a z omáčky vyndáme koření (jalovec a bobkový list).Maso na špejli recept
  • Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem.Mixovaná omáčka recept
  • Špízy s omáčkou podáváme například s rýží nebo bramborovou kaší.Vepřové špízy s omáčkou a rýží recept

Tipy:

Špekáčky je vždy dobré před vařením oloupat. Bez tvrdé slupky se jídlo lépe konzumuje.

Pokud mají na sobě žampiony nějakou nečistotu, je vždy dobré je oloupat.

Na špejlích uděláme nožem z jedné strany špičku, ingredience na ně půjdou lépe napichovat.

Video receptu