
Špízy z vepřového masa podle tohoto receptu s pečenou cibulí, paprikou a ovoněné anglickou slaninou si zamilujete. Oblíbený způsob jak připravit maso. V receptu je použita vepřová krkovice, můžete ale použít i jiné druhy masa.
Ingredience:
3 špekáčky
250 g anglické slaniny
4 žampiony
2 větší cibule
1 paprika kapie
600 g vepřové krkovice
2 stroužky česneku
kousek uzeného špeku
6 cherry rajčat
2 bobkové listy
3 kuličky jalovce
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky tymiánu
2 lžíce sójové omáčky
2 lžíce worcesterové omáčky
1 lžíci plnotučné hořčice
1 lžíce sladké chilli omáčky
sůl
pepř
- PŘÍLOHA:
rýže
Postup:
- Nakrájíme špekáčky, anglickou slaninu vcelku, žampiony, cibuli (malé středy z cibule nakrájíme do základu), papriku a vepřovou krkovici.
- Do pekáče nalijeme vodu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, česneky, kousek uzeného špeku, cherry rajčata, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 1/2 lžičky drceného kmínu, 1/2 lžičky sušeného tymiánu, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 lžíci plnotučné hořčice, 1 lžíci sladké chilli omáčky a vše promícháme.
- Nakrájené ingredience střídavě napichujeme na špejle.
- Špízy dáme do pekáčku a osolíme a opepříme.
- Pečeme v předehřáté troubě přikryté alobalem nebo víkem na 220 stupňů 90 minut.
- Poté špízy polijeme výpekem a pečeme bez přikrytí ještě dalších 20 minut.
- Po upečení dáme maso stranou a z omáčky vyndáme koření (jalovec a bobkový list).
- Omáčku rozmixujeme ponorným mixérem.
- Špízy s omáčkou podáváme například s rýží nebo bramborovou kaší.
Tipy:
Špekáčky je vždy dobré před vařením oloupat. Bez tvrdé slupky se jídlo lépe konzumuje.
Pokud mají na sobě žampiony nějakou nečistotu, je vždy dobré je oloupat.
Video receptuNa špejlích uděláme nožem z jedné strany špičku, ingredience na ně půjdou lépe napichovat.