Aby byl hovězí vývar pořádně silný, musí se táhnout pomalu a dlouho. Jen tak se uvolní kolagen a veškeré vitamíny a minerály. Recept na posilující polévku, která postaví na nohy každého.
Ingredience:
1 kg hovězí směs na polévku
(hrudí a morkové kosti)1 cibule
3 stroužky česneku
olej
sůl
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
10 kuliček celého pepře
1 velká mrkev
1 petržel
kousek celeru
Postup:
- Do pekáče dáme hovězí maso a kosti, rozkrojenou cibuli i se slupkou, 3 stroužky česneku, vše jemně pokapeme olejem a pečeme v troubě na 220 stupňů 20 minut.
- Poté vše přendáme do hrnce, osolíme, zalijeme studenou vodou a pomalu přivedeme k varu. Pěnu která se začne tvořit na povrchu sebereme.
- Přidáme 2 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 10 celých pepřů a necháme táhnout pod poklicí těsně pod bodem varu 8 hodin. Vývar se musí jen převalovat a ne zprudka vařit.
- Nakonec přidáme na kostičky nakrájenou 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru a vaříme ještě 20 minut až zelenina změkne.
- Vyndáme kosti, maso nakrájíme na kousky a můžeme podávat.
Tipy:
Do základu přidáme očištěnou cibuli i se slupkou, protože to udělá krásnou barvu vývaru.
Vývar se musí pomalu táhnout několik hodin aby byl pořádně silný a plný vitamínů a minerálů.
Video receptuMaso na polévku při vaření vždy zaléváme studenou vodou. Jedině tak se dostane síla masa do vody a nezatáhne se.